Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlaamse regering weigert bezoekers in verpleeghuizen

Vlaamse regering weigert bezoekers in verpleeghuizen

BRUSSEL (ANP) - De Vlaamse regering weigert een nieuwe federale richtlijn in te voeren die bezoek in verpleeghuizen onder voorwaarden toestaat . "Bezoek is niet mogelijk. En dat blijft zo, wij passen die regels nu niet aan. Hoe moeilijk dat ook is voor de mensen die er verblijven en hun familie", meldt de Vlaamse minister-president Jan Jambon.

De federale regering besloot woensdag de beperkende coronamaatregelen te verlengen tot 4 mei en voortaan bezoek van steeds één en eenzelfde persoon in goede gezondheid aan familie in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten toe te staan.

Op de radio zei premier Sophie Wilmès donderdagmorgen dat dit een mogelijkheid, maar geen verplichting is. "Ik zie hoe onmenselijk de situatie nu is en daar moeten we iets aan doen".

Kritiek

Het besluit kwam haar op zware kritiek te staan. De grootste Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro liet weten de woonzorgcentra te adviseren deze richtlijn niet te volgen. "Net daar waar het brandt, worden de maatregelen versoepeld," aldus een woordvoerder van vakbond BBTK.

Volgens het Belgische nationale crisiscentrum overlijdt de helft van de coronapatiënten in het ziekenhuis, de andere helft in verpleeghuizen.

Meer uit Buitenland

Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

1 uur geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

2 uur geleden
Haaretz: Hamas komt met tegenvoorstel voor bestand Gaza

CAÏRO (ANP/DPA) - Hamas heeft Israël een tegenvoorstel gedaan rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een geleidelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz moeten in de plannen voor elke vrijgelaten Israëlische gegijzelde burger, dertig Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld en voor elke vrijgelaten Israëlische soldaat vijftig gevangen Palestijnen.

2 uur geleden
Israël vraagt VN om 'alle mogelijke sancties' tegen Iran

NEW YORK (ANP/AFP) - Israël heeft er tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zondag op aangedrongen dat Iran "alle mogelijke sancties" worden opgelegd na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook vroeg de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de organisatie die aanval te veroordelen en de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te bestempelen.

4 uur geleden
VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

6 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

8 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

9 uur geleden