Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlaamse partijleider wil niet regeren met radicaal-rechts

Vlaamse partijleider wil niet regeren met radicaal-rechts

BRUSSEL (ANP) - De Vlaamse conservatief-rechtse partij N-VA wil na de Belgische verkiezingen op 9 juni beslist niet in een regering met het radicaal-rechtse Vlaams Belang, dat zeer tegen immigratie is.

Dat heeft N-VA-leider Bart De Wever gezegd in een televisieprogramma dat zondag wordt uitgezonden, zo heeft de Vlaamse omroep bekendgemaakt. Tegen een groep scholieren antwoordt De Wever in het programma op de vraag of hij met Vlaams Belang zou willen samenwerken als die de grootste wordt. "Mijn antwoord is neen", zegt De Wever. Zo duidelijk was hij eerder nog niet geweest. Al geeft hij in het programma ook toe dat dit "een worsteling is die leeft binnen mijn partij".

Over de rol van radicaal-rechts in coalities rollen in Brussel intussen de EU-kopstukken over elkaar in verband met de Europese verkiezingen, die van 6 juni (Nederland) tot 9 juni (andere EU-landen) worden gehouden. De vraag of de radicaal-rechtse EU-fractie ID, waartoe de PVV behoort, op voorhand moet worden uitgesloten van een coalitie, was een belangrijk thema donderdag tijdens een verkiezingsdebat in het Europees Parlement. Een heel aantal kopstukken van Europese middenpartijen willen een scenario zoals in Nederland zien te voorkomen. Daar werd de PVV de grootste partij, nadat de VVD voor de verkiezingen had gezegd dat de partij een samenwerking met de PVV niet uitsloot.

Meer uit Buitenland

Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

13 minuten geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

2 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

4 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

5 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

7 uur geleden
Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die in Zwitserland bijeenkwamen op de vredestop over Oekraïne hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

9 uur geleden
Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

11 uur geleden