Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlaamse gevangenen naaien mondkapjes

Vlaamse gevangenen naaien mondkapjes

OUDENAARDE (ANP) - Gedetineerden in meerdere gevangenissen in Vlaanderen zetten zich achter de naaimachine om mondkapjes te vervaardigen. In de gevangenis van Oudenaarde hebben elf gedetineerden, veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor onder meer moord, zich voorgenomen ieder tot zeshonderd mondmaskers per dag te naaien. "Ook in Brugge, Bergen en Merksplas komen onze gedetineerden in actie", zegt het Gevangeniswezen tegen de krant De Morgen.

In het naaiatelier van de gevangenis in Oudenaarde staan tien naaimachines waar normaal gesproken kussenslopen, parasols, hemden, sweaters en broeken worden gemaakt. Nu gaan ze mondkapjes naaien voor medisch personeel en coronapatiënten.

Hard werken kan tot 400 euro per maand opleveren, zegt een tot levenslang veroordeelde gedetineerde tegen de krant. "Wij zien daar zelf weinig van, het gros gaat naar nabestaanden van slachtoffers. Als men ons meer naaimachines zou kunnen bezorgen en meer gedetineerden, dan kan de productie nog verder omhoog. We willen allemaal graag helpen."

Terugdoen

De Belgische minister van Justitie Koen Geens liet via Twitter weten dat gedetineerden in zes gevangenissen de komende dagen mondmaskers produceren. "Zij willen iets terug doen voor de maatschappij."

De bezigheden compenseren het gemis aan bezoek, dat vooralsnog tot 3 april is opgeschort. Gevangenen in België kregen al 20 euro extra beltegoed om het contact met hun familie, geliefden en vrienden te onderhouden.

In Nederlandse gevangenissen worden geen vergelijkbare activiteiten door gedetineerden ontplooid, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Ook in Nederlandse gevangenissen is door het coronavirus bezoek voorlopig niet meer welkom. Evenals in België krijgen gedetineerden in Nederland daarom extra beltegoed en kan waar mogelijk met de achterban worden geskypet.

Meer uit Buitenland

CNN: Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bericht nieuwszender CNN op basis van een brief van justitie.

32 minuten geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

37 minuten geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

2 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

3 uur geleden
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

3 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan

BRUSSEL (ANP) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is zaterdag aanwezig bij de beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij maakt er een tweedaags bezoek van, waarbij ook een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen gepland staat. De NAVO laat nog in het midden of gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, al lijkt dat wel voor de hand te liggen.

4 uur geleden
Zelensky laat schuilkelders nakijken na dood van drie burgers

KYIV (ANP/RTR) - Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.

4 uur geleden