
Vlaamse boeren hebben geen trek in uitkoopregeling
BRUSSEL (ANP) - Maar weinig Vlaamse varkensboeren willen hun boerderij verkopen om de stikstofuitstoot te verminderen. Met nog een paar dagen te gaan heeft nog niet een op de acht van de 'piekbelasters' onder de boeren zich gemeld voor de uitkoopregeling van de Vlaamse overheid.
Vlaanderen moet net als Nederland minder stikstof uitstoten om de natuur er weer bovenop te helpen en te kunnen blijven bouwen en boeren. De regering van het Nederlandstalige deel van België bood daarom onder meer 982 varkenshouders die een grote wissel trekken op de natuur aan om hen uit te kopen. Een soortgelijke regeling in Nederland ging maandag van start.
Maar van die 982 Vlaamse boeren hebben er de afgelopen tweeënhalve maand maar 122 gevraagd of zij inderdaad in aanmerking komen, en hoeveel ze kunnen krijgen voor het opdoeken en slopen van hun bedrijf. Dat is nog niet een op de acht, meldt de instantie die de operatie uitvoert. Van de gegadigden haken er mogelijk ook nog een aantal af als het bod hun tegenvalt.
Minder bieden
Het zal tot de regeling zaterdag sluit ook niet plotseling nog stormlopen, verwacht de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De vleesprijs is gestegen, waardoor varkenshouders na twee moeilijke jaren weer geld kunnen verdienen. Bovendien kan de Vlaamse regering hun op last van de EU minder bieden dan ze zou willen, zei landbouwminister Jo Brouns eerder tegen omroep VRT.
Brouns hoopt dat er niettemin genoeg grote stikstofuitstoters zullen stoppen. Varkensboeren hebben vaak moeite om een opvolger te vinden, memoreert hij.
Als de klad weer in de markt komt, zou het ook kunnen lonen om de uitkoopregeling nog eens open te stellen, denkt de VLM. "Maar dat is een besluit voor de politiek."
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.
45 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.
46 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.
57 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.
1 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.
1 uur geledenDOHA (ANP/AFP/RTR) - Israël en Hamas gaan in Qatar door met indirecte onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook. Het overleg in Doha heeft nog niet tot een doorbraak geleid, aldus een Palestijnse functionaris.
1 uur geledenTARRAGONA (ANP) - De bosbrand bij het Spaanse Tarragona, in de regio Catalonië, heeft zich verder uitgebreid. Een gebied van 2300 hectare is inmiddels getroffen, berichten El País en andere Spaanse media.
2 uur geleden