Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VK spreekt berichten over vrijlating Zaghari-Ratcliffe tegen

VK spreekt berichten over vrijlating Zaghari-Ratcliffe tegen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk spreekt Iraanse berichten over de vrijlating van de Iraans-Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe tegen. De Iraanse staatstelevisie meldde eerder dat de vrouw zou worden vrijgelaten als het Verenigd Koninkrijk een bedrag van 459 miljoen euro zou betalen; dat zou een militaire schuld zijn. Zo ver zou het nog niet zijn, zeggen de Britten.

Volgens de Iraanse staatstelevisie zou er ook sprake zijn van een gevangenenruil met de Verenigde Staten. Dat werd ook direct al tegengesproken door de Verenigde Staten. Veiligheidsadviseur Jake Sullivan meldt dat de onderhandelingen nog bezig zijn. "Er is nog veel ruimte tussen de beide partijen."

Zaghari-Ratcliffe werd afgelopen week nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar vanwege propaganda-activiteiten tegen de regering. De 42-jarige vrouw werd in april 2016 tijdens familiebezoek in Iran gearresteerd en werd veroordeeld wegens pogingen het regime omver te werpen met behulp van propaganda. Begin maart van dit jaar werd haar huisarrest opgeheven, omdat ze haar straf had uitgezeten, maar kort erna werd ze dus weer veroordeeld.

Marteling

Het Verenigd Koninkrijk noemde de behandeling van Zaghari-Ratcliffe zondag nog "marteling". "Ze wordt tegen de wet vastgehouden en ze wordt niet goed behandeld", aldus minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. "Alles bij elkaar opgeteld is er zeker sprake van marteling."

Volgens Raab wordt Zaghari-Ratcliffe gebruikt als "pion in het Iraanse spel". Ze zou worden ingezet als onderhandelingsmiddel met het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

2 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

2 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

3 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

4 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

4 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

4 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

5 uur geleden