Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VK: snel versoepelingen als uitrol Oxfordvaccin goed gaat

VK: snel versoepelingen als uitrol Oxfordvaccin goed gaat

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Als het coronavaccin van de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford succesvol kan worden uitgerold kunnen beperkende maatregelen in het Verenigd Koninkrijk worden versoepeld, heeft de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove gezegd. Volgens een ingewijde zou de Britse medicijnwaakhond het zogenoemde Oxfordvaccin deze week nog kunnen goedkeuren.

Drie weken geleden gaven de Britse autoriteiten al groen licht voor het op de markt brengen van het vaccin van Pfizer en BioNTech dat inmiddels al aan meer dan 600.000 Britten is toegediend. Een zware tegenslag voor Groot-Brittannië kwam onlangs echter in de vorm van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is. Het aantal nieuwe besmettingen per etmaal neemt sindsdien rap toe in het Verenigd Koninkrijk.

Goedkeuring van het Oxfordvaccin zou het Britse vaccinatieprogramma in een stroomversnelling kunnen brengen omdat het stukken makkelijker is te transporteren en op te slaan dan het Pfizer-vaccin. Omdat het ook stukken goedkoper te produceren is, zou een dergelijke goedkeuring ook een opsteker zijn voor ontwikkelingslanden. Bovendien hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten al handtekeningen gezet voor de aankoop van grote hoeveelheden doses van het Oxfordvaccin.

Volgens minister Gove zou goedkeuring van het Oxfordvaccin voor de Britse markt een "aanzienlijke toename" in het aantal beschikbare vaccins betekenen. "Als we toestemming krijgen voor dat vaccin, en de uitrol volgens plan verloopt, kunnen we gaandeweg een aantal van de beperkingen versoepelen die het leven zo moeilijk hebben gemaakt voor velen", zei Gove tegen nieuwszender Sky News.

In het VK is het coronavirus tot dusver bij bijna 2,3 miljoen personen vastgesteld. Ruim 70.000 Covid-19-patiënten zijn er overleden.

Meer uit Buitenland

Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

4 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

5 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

12 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

12 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

13 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

15 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

16 uur geleden