Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VK: snel versoepelingen als uitrol Oxfordvaccin goed gaat

VK: snel versoepelingen als uitrol Oxfordvaccin goed gaat

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Als het coronavaccin van de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford succesvol kan worden uitgerold kunnen beperkende maatregelen in het Verenigd Koninkrijk worden versoepeld, heeft de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove gezegd. Volgens een ingewijde zou de Britse medicijnwaakhond het zogenoemde Oxfordvaccin deze week nog kunnen goedkeuren.

Drie weken geleden gaven de Britse autoriteiten al groen licht voor het op de markt brengen van het vaccin van Pfizer en BioNTech dat inmiddels al aan meer dan 600.000 Britten is toegediend. Een zware tegenslag voor Groot-Brittannië kwam onlangs echter in de vorm van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is. Het aantal nieuwe besmettingen per etmaal neemt sindsdien rap toe in het Verenigd Koninkrijk.

Goedkeuring van het Oxfordvaccin zou het Britse vaccinatieprogramma in een stroomversnelling kunnen brengen omdat het stukken makkelijker is te transporteren en op te slaan dan het Pfizer-vaccin. Omdat het ook stukken goedkoper te produceren is, zou een dergelijke goedkeuring ook een opsteker zijn voor ontwikkelingslanden. Bovendien hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten al handtekeningen gezet voor de aankoop van grote hoeveelheden doses van het Oxfordvaccin.

Volgens minister Gove zou goedkeuring van het Oxfordvaccin voor de Britse markt een "aanzienlijke toename" in het aantal beschikbare vaccins betekenen. "Als we toestemming krijgen voor dat vaccin, en de uitrol volgens plan verloopt, kunnen we gaandeweg een aantal van de beperkingen versoepelen die het leven zo moeilijk hebben gemaakt voor velen", zei Gove tegen nieuwszender Sky News.

In het VK is het coronavirus tot dusver bij bijna 2,3 miljoen personen vastgesteld. Ruim 70.000 Covid-19-patiënten zijn er overleden.

Meer uit Buitenland

Poetin heeft zeldzame honden cadeau gekregen van Kim

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea twee honden cadeau gekregen van leider Kim Jong-un, meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De honden zijn van het lokale en zeldzame ras Pungsan.

59 minuten geleden
Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

5 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

6 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

6 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

10 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

10 uur geleden
Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

12 uur geleden