Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'VK kan half oktober 50.000 coronagevallen per dag hebben'

'VK kan half oktober 50.000 coronagevallen per dag hebben'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk zal binnen enkele weken te maken krijgen met een exponentieel groeiend sterftecijfer van Covid-19, tenzij de regering van premier Boris Johnson snel handelt om de zich snel uitbreidende tweede golf coronabesmettingen tegen te houden. Daarvoor waarschuwden de belangrijkste medische adviseurs van het land maandag.

Het Verenigd Koninkrijk heeft al het hoogste officiële Covid-19-dodental in Europa, terwijl het recordbedragen leent in een poging noodgeld in de beschadigde economie te pompen. Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt er met minstens 6000 per dag.

Chris Whitty, de hoogste medische adviseur van de regering, en Patrick Vallance, haar belangrijkste wetenschappelijk adviseur, waarschuwden dat de epidemie halverwege oktober 50.000 nieuwe gevallen per dag zal bereiken als het zo doorgaat. Een maand later zou dit leiden tot meer dan 200 doden per dag, voegde Whitty eraan toe.

Dringend actie nodig

Snelheid en actie zijn dringend nodig, zeiden Vallance en Whitty, eraan toevoegend dat het Covid-probleem het Verenigd Koninkrijk nog minstens zes maanden zal blijven achtervolgen.

Het officiële dodental in het VK staat op 41.777 mensen.

Vergadering

De Britse premier Boris Johnson zal dinsdag een vergadering voorzitten om te bespreken welke volgende stappen nodig zijn om de heropleving van de coronaviruspandemie aan te pakken, zei zijn woordvoerder maandag.

Johnson zal daarna een verklaring afleggen in het Lagerhuis, zei de leider van het Lagerhuis maandag.

Meer uit Buitenland

Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

1 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

2 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

2 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

8 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

13 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

19 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

20 uur geleden