Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'VK kan half oktober 50.000 coronagevallen per dag hebben'

'VK kan half oktober 50.000 coronagevallen per dag hebben'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk zal binnen enkele weken te maken krijgen met een exponentieel groeiend sterftecijfer van Covid-19, tenzij de regering van premier Boris Johnson snel handelt om de zich snel uitbreidende tweede golf coronabesmettingen tegen te houden. Daarvoor waarschuwden de belangrijkste medische adviseurs van het land maandag.

Het Verenigd Koninkrijk heeft al het hoogste officiële Covid-19-dodental in Europa, terwijl het recordbedragen leent in een poging noodgeld in de beschadigde economie te pompen. Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt er met minstens 6000 per dag.

Chris Whitty, de hoogste medische adviseur van de regering, en Patrick Vallance, haar belangrijkste wetenschappelijk adviseur, waarschuwden dat de epidemie halverwege oktober 50.000 nieuwe gevallen per dag zal bereiken als het zo doorgaat. Een maand later zou dit leiden tot meer dan 200 doden per dag, voegde Whitty eraan toe.

Dringend actie nodig

Snelheid en actie zijn dringend nodig, zeiden Vallance en Whitty, eraan toevoegend dat het Covid-probleem het Verenigd Koninkrijk nog minstens zes maanden zal blijven achtervolgen.

Het officiële dodental in het VK staat op 41.777 mensen.

Vergadering

De Britse premier Boris Johnson zal dinsdag een vergadering voorzitten om te bespreken welke volgende stappen nodig zijn om de heropleving van de coronaviruspandemie aan te pakken, zei zijn woordvoerder maandag.

Johnson zal daarna een verklaring afleggen in het Lagerhuis, zei de leider van het Lagerhuis maandag.

Meer uit Buitenland

Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

3 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

6 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

8 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

9 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

10 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

11 uur geleden