Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VK geeft Oekraïne M270-draagraketten met bereik van 80 kilometer

VK geeft Oekraïne M270-draagraketten met bereik van 80 kilometer

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk stuurt meervoudige raketsystemen naar Oekraïne waarmee het zichzelf kan verdedigen tegen Rusland, zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace woensdag tegen CNN. Het gaat om M270-draagraketten die doelen tot 80 kilometer afstand kunnen raken, wat volgens een verklaring van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken "een aanzienlijke boost in capaciteit voor de Oekraïense strijdkrachten" betekent.

De Britse meervoudige raketsystemen moeten het Oekraïense leger vooral helpen zich te verweren tegen de langeafstandsartillerie die de Russische troepen "inzetten om steden in puin te leggen", zei Wallace. Oekraïense troepen zullen in het VK worden getraind in het gebruik van de draagraketten.

De Britse gift is "nauw gecoördineerd" met het recente besluit van de Verenigde Staten om Oekraïne te voorzien van zijn High Mobility Artillery Rocket System (Himars), een variant van de meervoudige raketsystemen die het VK stuurt, aldus het ministerie.

Meer uit Buitenland

Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid

DUBAI (ANP) - Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring ondertekend.

45 minuten geleden
Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

1 uur geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

1 uur geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

1 uur geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

2 uur geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook regelmatig op elkaar.

2 uur geleden