
VK en Frankrijk gaan nucleaire samenwerking versterken
LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
De Britse premier Keir Starmer en de Franse president Emmanuel Macron tekenen donderdag een overeenkomst over de "belangrijke" samenwerking. Macron sluit dan een driedaags bezoek aan het Verenigd Koninkrijk af.
Het onderling afstemmen van hun nucleaire afschrikking is voor beide landen een grote stap. Frankrijk wil dat van oudsher bijvoorbeeld ook niet binnen de NAVO doen, maar alles zelf in de hand houden. Maar sinds Europa minder is verzekerd van Amerikaanse bescherming, zinspeelt Parijs op een grotere 'Europese' rol voor de Franse atoomwapens.
Bescherming Amerikaanse kernwapens
De VS zeggen dat ze weliswaar troepen en materieel willen terugtrekken uit Europa, maar dat Europa op de bescherming met Amerikaanse kernwapens kan blijven rekenen. Maar die 'nucleaire paraplu' werkt alleen als er geen enkele twijfel bestaat over de Amerikaanse beschermingsbelofte. En juist daaraan ontbreekt het sinds het aantreden van Trump, zeggen Europese diplomaten.
Daarnaast maakten de twee landen bekend dat ze meer kruisraketten van het type Storm Shadow willen bestellen, die in Oekraïne heel effectief blijken. De geavanceerde en dure raket wordt al jaren nauwelijks meer gemaakt en de voorraden slinken snel. Frankrijk en het VK gaan intussen een nieuwe versie ontwikkelen die de Storm Shadow op den duur moet vervangen.
Wapenindustrie stimuleren
De kruisraketplannen zijn onderdeel van bredere initiatieven om de Europese wapenindustrie te stimuleren. Ze omvatten ook de ontwikkeling van moderne navigatie- en tijdbepalingssystemen die cruciale infrastructuur kunnen beschermen tegen onder meer het verstoren van signalen. Het Oekraïense leger heeft veel last van bijvoorbeeld verstoring van zijn besturingssystemen.
Ook ontwikkelen het VK en Frankrijk nieuwe raketten waarmee de luchtmacht vijandelijke vliegtuigen kan uitschakelen en nieuwe wapens die bijvoorbeeld met radiogolven drones en raketten kunnen neerhalen.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël is bereid om tijdens een tijdelijk bestand te onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Voorwaarde is wel dat Hamas wordt gedemilitariseerd, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
4 minuten geledenRAFAH (ANP/RTR) - Een team van de Verenigde Naties heeft woensdag voor het eerst in 130 dagen weer een lading brandstof kunnen leveren aan de Gazastrook. Het gaat om 75.000 liter en volgens woordvoerder Stéphane Dujarric is dat slechts een fractie van wat de Palestijnse bevolking in Gaza nodig heeft.
2 uur geledenAMMAN (ANP) - Vanuit Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn tientallen trucks met hulpgoederen de Gazastrook binnengebracht. Dit gebeurde woensdag in opdracht van de Jordaanse koning Abdullah en sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, meldden staatspersbureaus Petra en WAM.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De originele Birkin-tas is door veilinghuis Sotheby's in Parijs geveild voor ruim 8,5 miljoen euro. Het gaat om een prototype van de handtas uit 1985 die werd ontworpen voor de Brits-Franse actrice en zangeres Jane Birkin.
4 uur geledenROME (ANP/DPA/RTR) - Duitsland is bereid om Patriot-systemen voor Oekraïne te kopen, als de Verenigde Staten daarvoor toestemming geven. Bondskanselier Friedrich Merz zei dat hij daar vorige week nog over heeft gesproken met de Amerikaanse president Donald Trump. Een besluit over de geavanceerde luchtverdedigingssystemen is nog niet genomen.
5 uur geledenGENÈVE (ANP) - De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties wil dat Amerikaanse sancties tegen speciaal rapporteur Francesca Albanese meteen worden teruggedraaid. "Zelfs bij grote meningsverschillen zouden VN-lidstaten inhoudelijk en constructief met elkaar in gesprek moeten gaan, in plaats van hun toevlucht te nemen tot strafmaatregelen", zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk in een verklaring.
6 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."
6 uur geleden