Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VK en EU onderhandelen nog tot zondag over handelsdeal

VK en EU onderhandelen nog tot zondag over handelsdeal

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven de komende dagen door onderhandelen over een mogelijk handelsverdrag na het definitieve vertrek van de Britten uit de EU op 1 januari. Zondag moet er een "ferm besluit" worden genomen of het zin heeft nog door te gaan, heeft de Britse regering laten weten na afloop van het werkdiner van de Britse premier Boris Johnson met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Brussel.

Het overleg in persoon tussen de twee werd gezien als een poging om de al weken muurvast zittende onderhandelingen op het hoogste politieke niveau los te trekken. Maar de kloof lijkt na drie uur praten nog even groot. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost pakken nu de draad weer op.

"We hadden een levendige en interessante discussie over de stand van zaken met de openstaande kwesties", twitterde Von der Leyen. "We begrijpen elkaars standpunten. Die blijven ver uit elkaar liggen. De teams moeten onmiddellijk weer bij elkaar komen om te proberen de zaken op te lossen. We zullen een besluit nemen aan het eind van het weekend."

De onderhandelingen zitten vast op drie hoofdpunten: toegang van de vissers uit de EU tot de Britse wateren, een gelijk speelveld (gelijke regels) voor Britse en Europese bedrijven en het toezicht op de gemaakte afspraken. Na 31 december eindigt de overgangsperiode waarin de Britten nog de EU-regels volgen.

Meer uit Buitenland

Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

37 minuten geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

48 minuten geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

1 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

2 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

4 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

5 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

6 uur geleden