Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vitesse speelt voor vrede en zegt niets over Russische eigenaar

Vitesse speelt voor vrede en zegt niets over Russische eigenaar

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft zich voor het eerst uitgesproken over de oorlog in Oekraïne. De club met de Russische eigenaar Valeri Oyf laat in een verklaring weten diep geschokt te zijn over de huiveringwekkende situatie in Oekraïne en stelt het thuisduel van vrijdag met Sparta Rotterdam in het teken van de 'V van Vrede’.

Oyf komt niet aan het woord in de verklaring die de club op de website heeft geplaatst. Hij is sinds 2018 eigenaar van Vitesse en komt uit het netwerk van Roman Abramovitsj, die nauwe banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin en uit angst voor sancties zijn Engelse voetbalclub Chelsea te koop heeft aangeboden.

Oyf is geboren in Odessa, toen Oekraïne nog bij de Sovjet-Unie hoorde, maar heeft een Russisch paspoort. De zakenman dekte de afgelopen seizoenen de tekorten van Vitesse. De club uit Arnhem presenteerde de afgelopen drie jaar een verlies van ruim 16 miljoen euro (2019), 6 miljoen euro (2020) en 4 miljoen euro (2021).

Buitenlandse handen

Vitesse is al elf jaar in buitenlandse handen en leed in die periode meer dan 100 miljoen euro verlies. Oyf kocht de club van de Rus Aleksandr Tsjigirinski, die de club op zijn beurt weer overnam van de Georgiër Merab Jordania. De huidige eigenaar van Vitesse heeft de Gelderse club tot 2023 financiële garanties geven. Maar voor veel rijke Russen is het nu lastig om bij hun geld te komen, nu een aantal grote banken afgesloten is van het betalingssysteem SWIFT.

Oyf staat niet op de sanctielijst die de Europese Unie heeft opgesteld. Vitesse vertelde vorige week net na het uitbreken van de oorlog dat het geen betalingsproblemen verwacht.

Hartverscheurend

Vitesse besloot zich de afgelopen dagen niet uitgebreid uit te spreken over de oorlog in Oekraïne, maar kwam vrijdagmiddag met een statement. "Vitesse spreekt zich uit voor vrede en vindt het hartverscheurend om het nieuws uit Oekraïne te horen, lezen en zien", laat de Gelderse vereniging weten

Vitesse meldt verder dat de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam in het teken staat van de 'V van Vrede’. Spelers en staf zullen bij opkomst de letter 'V' vormen. Vlak voor de wedstrijd zal een spandoek met de 'V van Vrede’ worden getoond. Spelers, staf en supporters willen een halve minuut lang het ‘V’-gebaar van vrede maken.

Giro555

Ook zal er in het stadion worden gecollecteerd voor Giro555. Spelers dragen bij opkomst ook een speciaal jasje met daarop de 'V van Vrede’. Deze jasjes zullen geveild worden. De opbrengst gaat eveneens naar Giro555. Ook op de led-boarding langs het veld zal tijdens de wedstrijd aandacht worden gevraagd voor de situatie in Oekraïne.

Meer uit Voetbal

Van der Linden volgt Van Mosselveld op als directeur RKC

WAALWIJK (ANP) - Willem van der Linden is de nieuwe algemeen directeur van RKC Waalwijk. De 55-jarige Brabander volgt de naar FC Groningen vertrekkende Frank van Mosselveld op.

33 minuten geleden
Van den Brom weet niet of hij Vitesse uit clubliefde mag coachen

ARNHEM (ANP) - "Clubliefde bestaat nog, ook in het betaalde voetbal", lacht John van den Brom als hij om zich heen kijkt op het trainingscomplex van Vitesse op Papendal. "Ik loop hier nu twee uur rond en het voelt weer als vanouds. Dit is Vitesse."

1 uur geleden
PSV'er Dest bevestigt dat voorste kruisband is afgescheurd

EINDHOVEN (ANP) - PSV'er Sergiño Dest bevestigt dat hij zijn voorste kruisband heeft afgescheurd. "Dat was heel lastig voor mij om te horen. Ik zal er voor een langere periode uit zijn", aldus de linkervleugelverdediger op de clubkanalen van PSV.

2 uur geleden
Reijners stopt na bekerfinale als coach voetbalsters Fortuna

SITTARD (ANP) - Roger Reijners stopt na de bekerfinale op 20 mei als trainer van de voetbalsters van Fortuna Sittard. Dat heeft de club naar eigen zeggen "in goed overleg" met de voormalig bondscoach van de Oranjevrouwen besloten. Reijners krijgt waarschijnlijk een andere rol binnen Fortuna.

6 uur geleden
Vitesse start crowdfunding met trainer Van den Brom als gezicht

ARNHEM (ANP) - Het noodlijdende Vitesse start donderdag een crowdfundingactie en de nieuwe trainer John van den Brom zal daar meteen een van de gezichten van zijn. Dat geeft de oud-speler en -coach van de club aan in het persbericht over zijn aanstelling voor volgend seizoen. "Doe mee, kleur de regio geel en zwart en kom zelf met initiatieven. Vitesse heeft iedereen nodig", zegt Van den Brom.

9 uur geleden
Real-trainer Ancelotti ontevreden over inzet spelers tegen Bayern

MÜNCHEN (ANP/RTR) - Trainer Carlo Ancelotti van Real Madrid was niet te spreken over de houding van zijn spelers na het 2-2-gelijkspel tegen Bayern München in de halve finales van de Champions League. De Italiaan vond ze te slap, zo zei hij na het duel.

9 uur geleden
Vitesse presenteert Van den Brom officieel als nieuwe trainer

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft de aanstelling van John van den Brom als trainer voor volgend seizoen afgerond. De al uit de Eredivisie gedegradeerde club maakte er al geen geheim meer van de oud-speler van de club te willen om op die manier ook iets positiefs te kunnen melden aan de fans, in deze periode waarin het voortbestaan van de club onzeker is. Van den Brom (57) wil Vitesse helpen in de weg terug omhoog. "Vandaar ook dat ik juist nu dit contract onderteken."

10 uur geleden