Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vitens: binnen 10 jaar volledig milieuvriendelijk werken

Vitens: binnen 10 jaar volledig milieuvriendelijk werken

AMSTERDAM (ANP) - Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, wil binnen tien jaar volledig milieuvriendelijk werken. Vitens gaat daartoe eigen zonnepanelen en windmolens plaatsen, die schone energie produceren voor waterzuivering. De CO2-voetafdruk van alle activiteiten moet voor 2030 halveren. Bij elk besluit wil het bedrijf, dat drinkwater levert aan 5,8 miljoen klanten, de milieubelangen gaan meewegen.

"We gaan, naast het leveren van water, ook advies geven", zegt Vitens-directeur Jelle Hannema in een toelichting op de plannen in Trouw. Met een nieuw, nog op te richten, bedrijfsonderdeel wil Vitens klanten gaan begeleiden bij het verlagen van hun watergebruik. De geboden oplossingen kunnen gaan variëren van een zuinige pomp in een fabriek tot een collectieve wateropslag voor een woonwijk.

Het bedrijf wil het watergebruik per persoon verlagen van gemiddeld 120 liter per dag naar 114 liter. Dat scheelt jaarlijks 15 miljard liter water, die Vitens niet hoeft op te pompen en te zuiveren. Dat doel is haalbaar volgens Vitens, mits mensen de kraan minder lang laten lopen, en hun tuin vaker besproeien uit een regenton. "Wij moeten consumenten meekrijgen in bewust gebruik", zegt directeur Hannema. De laatste jaren neemt het watergebruik juist flink toe, in 2020 met liefst 10 procent (36 miljard liter), mede door tuinzwembaden die thuisblijvers vulden in deze coronazomer.

Ook met fabrieken en boeren wil Vitens afspraken maken over lager watergebruik. "We zien helaas dat steeds meer grootverbruikers van water hun eigen waterput slaan, om te sproeien en koelen, maar op die manier pompen we onszelf omlaag", waarschuwt Hannema. Voor een verantwoord grondwaterpeil is "minder water lurken" vereist. Uitputting van waterbronnen zou de droogte, mede veroorzaakt door klimaatverandering, verder in de hand werken. "We hebben al drie kurkdroge zomers gezien. Dat is geen incidentje, maar een trend."

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

1 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

4 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

5 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

6 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

7 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

7 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

7 uur geleden