Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vitens: binnen 10 jaar volledig milieuvriendelijk werken

Vitens: binnen 10 jaar volledig milieuvriendelijk werken

AMSTERDAM (ANP) - Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, wil binnen tien jaar volledig milieuvriendelijk werken. Vitens gaat daartoe eigen zonnepanelen en windmolens plaatsen, die schone energie produceren voor waterzuivering. De CO2-voetafdruk van alle activiteiten moet voor 2030 halveren. Bij elk besluit wil het bedrijf, dat drinkwater levert aan 5,8 miljoen klanten, de milieubelangen gaan meewegen.

"We gaan, naast het leveren van water, ook advies geven", zegt Vitens-directeur Jelle Hannema in een toelichting op de plannen in Trouw. Met een nieuw, nog op te richten, bedrijfsonderdeel wil Vitens klanten gaan begeleiden bij het verlagen van hun watergebruik. De geboden oplossingen kunnen gaan variëren van een zuinige pomp in een fabriek tot een collectieve wateropslag voor een woonwijk.

Het bedrijf wil het watergebruik per persoon verlagen van gemiddeld 120 liter per dag naar 114 liter. Dat scheelt jaarlijks 15 miljard liter water, die Vitens niet hoeft op te pompen en te zuiveren. Dat doel is haalbaar volgens Vitens, mits mensen de kraan minder lang laten lopen, en hun tuin vaker besproeien uit een regenton. "Wij moeten consumenten meekrijgen in bewust gebruik", zegt directeur Hannema. De laatste jaren neemt het watergebruik juist flink toe, in 2020 met liefst 10 procent (36 miljard liter), mede door tuinzwembaden die thuisblijvers vulden in deze coronazomer.

Ook met fabrieken en boeren wil Vitens afspraken maken over lager watergebruik. "We zien helaas dat steeds meer grootverbruikers van water hun eigen waterput slaan, om te sproeien en koelen, maar op die manier pompen we onszelf omlaag", waarschuwt Hannema. Voor een verantwoord grondwaterpeil is "minder water lurken" vereist. Uitputting van waterbronnen zou de droogte, mede veroorzaakt door klimaatverandering, verder in de hand werken. "We hebben al drie kurkdroge zomers gezien. Dat is geen incidentje, maar een trend."

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

4 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

5 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

5 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

5 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

6 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

7 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

8 uur geleden