Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Visverwerkers willen meepraten over toekomst visserij op Noordzee

Visverwerkers willen meepraten over toekomst visserij op Noordzee

URK (ANP) - De Nederlandse visverwerkers willen meepraten over de toekomst van de kottervisserij op de Noordzee. Dat hebben ze in een brief laten weten aan minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur. Volgens brancheorganisaties Visfederatie en Vereniging van Visgroothandelaren Urk werd de industrie niet betrokken bij onderhandelingen over het eerder dit jaar gesloten Noordzeeakkoord, waar nu geen draagvlak meer voor is.

In februari werd een akkoord bereikt over het uitkopen van vissers en verduurzaming van de Noordzeevloot. Bij die onderhandelingen waren behalve de overheid en vissers ook milieuorganisaties en energiebedrijven betrokken. Het akkoord was nodig omdat er in de toekomst minder plek is voor visserij op de Noordzee. Zo stijgt het aantal windmolenparken en komt er meer ruimte voor de natuur. Ook werd geld vrijgemaakt om vissers te compenseren voor het verbod op de pulskorvisserij, waarbij de vis (schol en tong) wordt opgeschrikt van de bodem met kleine elektrische schokjes.

Uiteindelijk tekenden de vissersorganisaties het akkoord niet wegens gebrek aan draagvlak. De vissers vinden dat er te weinig ruimte overblijft om hun beroep uit te oefenen. De visverwerkende brancheorganisaties willen dat er ook aandacht komt voor de gevolgen voor hun bedrijven wanneer de visserij wordt ingeperkt. Daarnaast wil de sector dat er wordt gekeken waar de visvangst wel kan worden verruimd, in plaats van ingeperkt. Zo kan volgens hen het draagvlak voor een akkoord worden vergroot.

De brancheorganisaties schatten in dat de omzet van de totale visverwerkende industrie in Nederland ongeveer 4,5 miljard euro bedraagt. Er werken meer dan 5000 mensen in de sector, van wie 3000 op Urk.

Meer uit Financieel

Duits beleggersvertrouwen veert op na scherpe daling

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.

21 minuten geleden
Nissan lijdt miljardenverlies en sluit fabrieken

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.

44 minuten geleden
VS verlagen importheffingen op kleine Chinese pakketjes

HONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.

2 uur geleden
Voor het eerst meer museumbezoekers dan inwoners in Italië

ROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.

2 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen hard onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral bij oplaadsystemen voor elektrische auto's. Alfen rekent daardoor ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht en wil extra maatregelen nemen om de kosten te drukken. Het aandeel kelderde bijna een kwart in waarde.

2 uur geleden
Bloomberg: China heft verbod op Boeing-leveringen op na deal

BEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.

4 uur geleden
Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

5 uur geleden