Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vissersbond steunt akkoord over verdeling drukke Noordzee niet

Vissersbond steunt akkoord over verdeling drukke Noordzee niet

DEN HAAG (ANP) - De belangenvereniging Vissersbond zet haar handtekening niet onder het akkoord dat de verdeling van de drukke Noordzee moet regelen. De organisatie maakt daarom geen deel meer uit van het akkoord, laat minister Cora van Nieuwenhuizen weten. De meeste andere partijen, waaronder natuurorganisaties en energiebedrijven, stemmen wel in.

De bond heeft "geen inzicht gegeven onder welke voorwaarden wel zou kunnen worden ingestemd". Het onderhandelaarsakkoord werd in februari gepresenteerd. Belangrijkste punt was de uitkoop en verduurzaming van de vissersvloot, waarvoor het kabinet meer dan 100 miljoen uittrekt.

Bij de presentatie van het onderhandelaarsakkoord zeiden de partijen al dat er "pijnpunten" waren vanwege hun uiteenlopende belangen. Die moesten nog wel terug naar hun achterban. Daarvoor hadden ze tot 31 maart de tijd, maar omdat niet alle organisaties met hun achterban konden overleggen wegens de coronamaatregelen werd dat uitgesteld.

Belangenbehartiger Visned twijfelt ook nog even. De organisatie wil dat er meer duidelijkheid komt over de toekomst van garnalenvissers en geld voor innovatie. Minister Carola Schouten van Landbouw heeft "haar bereidheid daartoe uitgesproken". Ook de andere partijen willen kijken welke concessies kunnen worden gedaan aan de vissers om Visned binnen boord te houden. Over enkele weken moet daar meer duidelijk over zijn.

Meer uit Binnenland

Opnieuw forse loonsverhoging voor personeel van Defensie

DEN HAAG (ANP) - Het personeel van Defensie krijgt opnieuw een forse loonsverhoging. Het ministerie en de militaire vakbonden zijn een nieuwe cao overeengekomen. Daarin staat onder meer dat de salarissen met 7 procent stijgen. Ook krijgt het personeel een eenmalige uitkering van 850 euro bruto.

3 minuten geleden
EK-koorts laait op in zoekopdrachten Marktplaats

AMSTERDAM (ANP) - Met het EK voetbal in aantocht, neemt de Oranjekoorts toe op Marktplaats. Dat valt op te maken uit het aantal oranjegerelateerde zoekopdrachten op het onlineplatform voor tweedehandsspullen. In de afgelopen maand (van 25 april tot 26 mei) werd meer dan 24.000 keer gezocht op de term oranje. Dit is ruim 50 procent meer dan in de maand voor het WK voetbal in Qatar in 2022, laat een woordvoerster weten.

5 minuten geleden
OM onderzoekt of aangifte tegen Booking.com tot rechtszaak leidt

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of het de aangifte tegen Booking.com voor de rechter brengt. Dit meldt een woordvoerster van het Landelijk Parket, dat de aangifte van vier mensenrechtenorganisaties tegen het boekingsplatform heeft ontvangen over het aanbieden van vakantieaccommodaties in door Israƫl bezette gebieden.

43 minuten geleden
Drie vrouwen in beeld in zaak juwelenroof Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft drie nieuwe mensen in beeld die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de juwelenroof op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht van twee jaar geleden. Het gaat om drie vrouwen. Een van hen wordt gelinkt aan de roof zelf en de twee anderen zijn bij de politie op de radar gekomen toen zij een huurauto terugbrachten die als vluchtwagen werd gebruikt.

1 uur geleden
Eis 18 maanden cel voor relschopper die ME met Cobra bekogelde

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Louay B., de man die op 6 december 2022 ME'ers met illegaal vuurwerk bekogelde tijdens rellen na de overwinning van Marokko op het WK. Vijf agenten liepen die avond gehoorschade op. "Geweld tegen de politie is altijd onacceptabel", zei de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Amsterdam.

2 uur geleden
Geheime adressen waren soms te zien via Kadaster

DEN HAAG (ANP) - Mensen konden soms de geheime adressen van anderen zien via de systemen van het Kadaster. Tussen augustus 2020 en april 2024 waren de gegevens niet goed afgeschermd. Het Kadaster meldt woensdag dat het gat is gedicht, dat gedupeerden op de hoogte zijn gebracht en dat er melding is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.

2 uur geleden
Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie moet bij zijn uitbreidingsplannen meer rekening houden met de gevolgen voor milieu en leefomgeving. Het is ook maar de vraag of alle ambities kunnen worden waargemaakt, aangezien de komende decennia ook veel ruimte nodig is voor bijvoorbeeld nieuwe woonwijken, duurzame energie en wateropslag. Dat schrijft de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) in een advies.

4 uur geleden