Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vissers onder voorwaarden bereid tot meepraten bij Noordzeeoverleg

Vissers onder voorwaarden bereid tot meepraten bij Noordzeeoverleg

DEN HAAG (ANP) - Visserijorganisaties zijn toch bereid mee te praten bij het overleg dat de drukke Noordzee moet verdelen. Maar dan willen ze wel af van de eerder gestelde voorwaarde dat alleen partijen aan tafel mogen zitten die instemmen met het zogeheten Noordzeeakkoord, zo hebben ze per brief laten weten aan verantwoordelijk minister Carola Schouten.

Het gaat om afspraken over welke delen van de zee worden aangewezen als natuurgebied, voor windmolenparken of voor visserij. In de brief, waarover De Telegraaf eerder berichtte, wordt nog eens herhaald waarom de visserijsector niet eensgezind kan instemmen met het vorig jaar door de overheid, milieuorganisaties en energiebedrijven ondertekende akkoord.

De vissers vinden dat visserij ook beperkt toegestaan moet zijn in gebieden die eigenlijk een andere hoofdbestemming hebben. Ook zou een duidelijke visie op de voedselvoorziening in de Noordzee nu nog ontbreken. Ze vrezen dat er straks meer visproducten geïmporteerd moeten worden van buiten de Europese Unie. Daarbij zou er in de Nederlandse visserijsector niet alleen werkgelegenheid verloren dreigen te gaan, maar ook "de cultuur die verbonden is aan de eeuwenoude tradities". Dat laatste is volgens de vissers ook van grote toeristische waarde.

Gevaarlijke situaties

Enkele maanden na het akkoord, besloten vissersorganisaties de deal nog de rug toe te keren. Dit gebeurde nadat Greenpeace rotsblokken op een zandbank in het Britse deel van de Noordzee had gestort. Dat kon volgens de vissers tot gevaarlijke situaties leiden. Wat ook meespeelde was de grote verdeeldheid binnen de visserijsector. Sommige partijen waren eigenlijk wel bereid om in te stemmen met het Noordzeeakkoord, maar een ander deel van de achterban verzette zich juist hevig.

De grote verdeeldheid bleek onlangs nog uit het uit elkaar vallen van kottervissersorganisatie VisNed. Kottervissers in Urk willen graag actievoeren voor het behoud van visgronden, maar hun collega's aan de Noordzeekust en in Noord-Hollandse havens zijn minder bereid tot verzet en zouden de toegenomen aandacht voor het milieu meer als een gegeven beschouwen. Vanwege het conflict hebben de vissers in alle havens behalve Urk hun lidmaatschap van VisNed opgezegd.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

5 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

6 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

8 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

9 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

10 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

10 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

10 uur geleden