Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vissers onder voorwaarden bereid tot meepraten bij Noordzeeoverleg

Vissers onder voorwaarden bereid tot meepraten bij Noordzeeoverleg

DEN HAAG (ANP) - Visserijorganisaties zijn toch bereid mee te praten bij het overleg dat de drukke Noordzee moet verdelen. Maar dan willen ze wel af van de eerder gestelde voorwaarde dat alleen partijen aan tafel mogen zitten die instemmen met het zogeheten Noordzeeakkoord, zo hebben ze per brief laten weten aan verantwoordelijk minister Carola Schouten.

Het gaat om afspraken over welke delen van de zee worden aangewezen als natuurgebied, voor windmolenparken of voor visserij. In de brief, waarover De Telegraaf eerder berichtte, wordt nog eens herhaald waarom de visserijsector niet eensgezind kan instemmen met het vorig jaar door de overheid, milieuorganisaties en energiebedrijven ondertekende akkoord.

De vissers vinden dat visserij ook beperkt toegestaan moet zijn in gebieden die eigenlijk een andere hoofdbestemming hebben. Ook zou een duidelijke visie op de voedselvoorziening in de Noordzee nu nog ontbreken. Ze vrezen dat er straks meer visproducten geïmporteerd moeten worden van buiten de Europese Unie. Daarbij zou er in de Nederlandse visserijsector niet alleen werkgelegenheid verloren dreigen te gaan, maar ook "de cultuur die verbonden is aan de eeuwenoude tradities". Dat laatste is volgens de vissers ook van grote toeristische waarde.

Gevaarlijke situaties

Enkele maanden na het akkoord, besloten vissersorganisaties de deal nog de rug toe te keren. Dit gebeurde nadat Greenpeace rotsblokken op een zandbank in het Britse deel van de Noordzee had gestort. Dat kon volgens de vissers tot gevaarlijke situaties leiden. Wat ook meespeelde was de grote verdeeldheid binnen de visserijsector. Sommige partijen waren eigenlijk wel bereid om in te stemmen met het Noordzeeakkoord, maar een ander deel van de achterban verzette zich juist hevig.

De grote verdeeldheid bleek onlangs nog uit het uit elkaar vallen van kottervissersorganisatie VisNed. Kottervissers in Urk willen graag actievoeren voor het behoud van visgronden, maar hun collega's aan de Noordzeekust en in Noord-Hollandse havens zijn minder bereid tot verzet en zouden de toegenomen aandacht voor het milieu meer als een gegeven beschouwen. Vanwege het conflict hebben de vissers in alle havens behalve Urk hun lidmaatschap van VisNed opgezegd.

Meer uit Financieel

VS heffen beperkingen op export chipsoftware naar China op

HONGKONG (ANP) - De Amerikaanse regering heeft de exportbeperkingen naar China opgeheven van bepaalde software voor het ontwerpen van chips. De regering-Trump legde die restricties op als onderdeel van een escalerend handelsconflict met China. In een onlangs gesloten tussentijdse handelsdeal beloofden de Amerikanen die beperkingen weer op te heffen.

20 minuten geleden
Goederenvervoer over spoor verder gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.

1 uur geleden
Verkoop vakantiewoningen naar hoogste niveau sinds 2020

APELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.

1 uur geleden
Industrie groeit dit jaar waarschijnlijk weer niet, zegt ING

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.

7 uur geleden
Beleggers zetten Nike hoger op Wall Street na handelsdeal Vietnam

NEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.

9 uur geleden
Opnieuw dreigen lege Douwe Egberts-schappen in supermarkten

AMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.

11 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder roept op tot onderzoek naar Powell

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.

12 uur geleden