
Vissers krijgen toeslag voor dure brandstof
URK (ANP) - Nederlandse kottervissers krijgen vanaf donderdag een toeslag vanwege de sterk gestegen brandstofkosten, wat komt door de oorlog in Oekraïne. Met vishandelaren en visafslagen is afgesproken dat ze 75 cent per kilo tong, tarbot en griet extra krijgen. Voor goedkopere vissoorten betalen vishandelaren een toeslag van 20 cent per kilo, bevestigt de Nederlandse Vissersbond na berichtgeving van Omroep Flevoland.
Door de dure brandstof staat een groot deel van de Nederlandse kottervloot aan de kant, omdat het niet rendabel is om uit te varen. De toeslag moet daar verandering in brengen.
Volgens secretaris Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond dekt de toeslag lang niet alle extra kosten voor de dure brandstof. "Maar je kunt niet alles bij de markt of consument leggen. Je wil toch blijven vissen en zorgen dat er verse vis op de markt blijft. En als je aan de kant blijft staan, verdwijnt ook je markt." Het liefst had de Nederlandse Vissersbond hulp gekregen van de overheid, maar die steun bleef uit.
De toeslagenregeling blijft maximaal vier weken bestaan. Als de prijs voor gasolie, waar kotters op varen, voor het einde van die termijn al onder de 60 cent per liter komt, verdwijnt de toeslag ook. Nu kost een liter gasolie iets minder dan 80 cent per liter.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.
4 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd, bevestigt de elektronicaketen. De keten vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.
5 uur geledenLONDEN (ANP) - De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk onveranderd gelaten. Op de financiële markten werd aan het begin van de week nog gerekend op een renteverhoging met een kwart procentpunt. Een dag voor het rentebesluit nam de hoop op een rentepauze echter toe, na een onverwachte afkoeling van de Britse inflatie in augustus. Ook de Zwitserse centrale bank hield donderdag de rente onverwachts onveranderd op een drukke vergaderdag van de centrale banken. In Noorwegen, Zweden en Turkije gingen de rentetarieven wel verder omhoog.
6 uur geleden