Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vissers krijgen toeslag voor dure brandstof

Vissers krijgen toeslag voor dure brandstof

URK (ANP) - Nederlandse kottervissers krijgen vanaf donderdag een toeslag vanwege de sterk gestegen brandstofkosten, wat komt door de oorlog in Oekraïne. Met vishandelaren en visafslagen is afgesproken dat ze 75 cent per kilo tong, tarbot en griet extra krijgen. Voor goedkopere vissoorten betalen vishandelaren een toeslag van 20 cent per kilo, bevestigt de Nederlandse Vissersbond na berichtgeving van Omroep Flevoland.

Door de dure brandstof staat een groot deel van de Nederlandse kottervloot aan de kant, omdat het niet rendabel is om uit te varen. De toeslag moet daar verandering in brengen.

Volgens secretaris Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond dekt de toeslag lang niet alle extra kosten voor de dure brandstof. "Maar je kunt niet alles bij de markt of consument leggen. Je wil toch blijven vissen en zorgen dat er verse vis op de markt blijft. En als je aan de kant blijft staan, verdwijnt ook je markt." Het liefst had de Nederlandse Vissersbond hulp gekregen van de overheid, maar die steun bleef uit.

De toeslagenregeling blijft maximaal vier weken bestaan. Als de prijs voor gasolie, waar kotters op varen, voor het einde van die termijn al onder de 60 cent per liter komt, verdwijnt de toeslag ook. Nu kost een liter gasolie iets minder dan 80 cent per liter.

Meer uit Financieel

EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

22 minuten geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

29 minuten geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

40 minuten geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

1 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

1 uur geleden
Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

2 uur geleden
Aandacht voor ASMI, Van Lanschot en Brits rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASMI en Van Lanschot Kempen. ASMI zal mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog.

2 uur geleden