
Vissers: geen partij in overleg ministerie en EC rond pulsvissen
URK (ANP) - Nederlandse vissersorganisaties zijn geen partij geweest in het overleg tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Europese Commissie over de pulsvisserij. Dat zeggen VisNed en de Nederlandse Vissersbond in een reactie op het NOS-bericht dat ambtenaren op het ministerie van LNV bewust informatie verzwegen voor de top van de commissie en hebben gesjoemeld met rekensommen om zo veel mogelijk vissers te laten pulsvissen. De NOS baseert zich op stukken die zij kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).
Directeur Pim Visser van VisNed zegt dat het een kwestie is tussen het ministerie en de Europese Commissie. "We weten daar verder niks van en staan daarbuiten. Wij hebben machtigingen gekregen van de overheid en altijd binnen de quota gevist." Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond sluit zich hierbij aan. "Wij handelen ter goeder trouw."
Nederlandse ambtenaren mailden elkaar dat hun methoden niet wettelijk en "dubieus" waren, maar kregen de opdracht om dat voor de Europese Commissie en voor de politieke top van het ministerie te verzwijgen, aldus de NOS. Daardoor slaagde Nederland erin om een kwart van de totale vloot (84 schepen) te laten vissen met de pulstechniek, terwijl Brussel oorspronkelijk slechts toestemming wilde geven voor 5 procent (hooguit 22 schepen). Met deze vergunning konden deze vissers 'elektrisch vissen', waardoor ze efficiƫnter konden vissen dan veel van hun Europese collega's.
Vanaf donderdag is er een Europees totaalverbod op het vissen met behulp van stroomstootjes. Eerder dit jaar wees het Europees Hof van Justitie een Nederlands verzoek om dat verbod nietig te verklaren nog af. Van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond zegt dat dit totaalverbod "enorm pijnlijk" is voor de vissersvloot.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland mag van de Hoge Raad twee Rwandese mannen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de genocide in dat land in 1994, definitief niet uitleveren. Het duo ging succesvol in beroep tegen eerdere uitspraken van rechters die de uitlevering wel goedkeurden.
20 minuten geledenTEHERAN (ANP/RTR) - Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Teheran ontboden om een rapport van de AIVD. Daarin stond dat Iran waarschijnlijk achter twee moordpogingen in Nederland en Spanje zit. Die beschuldigingen worden ongegrond genoemd, bericht persbureau IRNA.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen vrijdag hebben 29 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen omdat ze vluchtelingen helpen. Vorig jaar ontvingen 38 mensen een lintje voor het helpen van vluchtelingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer mannen dan vrouwen krijgen een koninklijke onderscheiding, maar het verschil wordt langzaam maar zeker een beetje kleiner. Onder de 3432 mensen die dit jaar gedecoreerd worden, zijn 1272 vrouwen, wat neerkomt op 37,1 procent. Dat is het hoogste percentage van de afgelopen jaren.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Verdachte Timothy B. (32) zwijgt over de moord op zijn 52-jarige moeder in zijn woning in Landsmeer en het wegmaken van haar onderbenen. De afgezaagde lichaamsdelen zijn nog niet teruggevonden, bleek vrijdag tijdens een eerste openbare zitting in de rechtbank in Amsterdam.
1 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - "We zullen de stukken goed bestuderen, maar zijn teleurgesteld in deze uitspraak en we onderzoeken de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan." Dat zegt directeur Frank Radstake van de reisbrancheorganisatie ANVR. Hij reageert daarmee op de uitspraak van de rechter, die vrijdag oordeelde dat de gemeente Den Haag fossiele reclames mag verbieden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het verbod op fossiele reclames in Den Haag is toegestaan, oordeelde de rechtbank vrijdag na een kort geding dat reisbranchevereniging ANVR en TUI tegen het verbod hadden aangespannen. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft alle bezwaren van de reisorganisaties afgewezen.
3 uur geleden