Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vissers blij met uitstel verbod: goede saneringsregeling nodig

Vissers blij met uitstel verbod: goede saneringsregeling nodig

MIDDELBURG (ANP) - De Nederlandse Vissersbond is opgelucht dat demissionair minister Christianne van der Wal het voorgenomen verbod op de bodemvisserij, dat op 5 oktober zou ingaan, heeft uitgesteld. De maatregel was bedoeld als compensatie voor de natuurwaarden die door de aanleg van de Tweede Maasvlakte verloren zijn gegaan.

"We overleggen de komende tijd samen met de minister, natuurorganisaties, het Havenbedrijf Rotterdam, ministeries en andere betrokkenen over een alternatieve compensatieverplichting voor het verlies van de natuurwaarden", zegt voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid. "Ons uitgangspunt in de onderhandelingen is dat er een goede saneringsregeling voor de visserij moet komen, als ook in een alternatief compensatieplan beperkingen aan de bodemvisserij worden opgelegd."

Onder meer de provincie Zeeland en de gemeente Goeree-Overflakkee hadden de minister gevraagd om uitstel van het verbod op de bodemberoerende visserij in een gebied van 24.550 hectare. Dit verbod zou onder meer de garnalen- en schelpdiervissers en mosselkwekers treffen die actief zijn voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas diende in de Tweede Kamer een motie in, waarin ze om uitstel van de maatregel vroeg.

Tevredenheid alom

In een brief die Van der Wal deze week aan de Tweede Kamer stuurde, schrijft de minister dat belangrijke stappen worden gezet in het overleg met betrokken partijen. "We gaan nu met de zeekaarten erbij kijken hoe we tot een alternatief compensatieplan voor het verlies aan natuurwaarden kunnen komen", zegt Nooitgedagt. "Dat zou dan eind december in werking moeten treden."

Ook de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat (visserij) is tevreden dat de minister gehoor heeft gegeven aan de oproep. "Daarmee biedt ze ruimte aan partijen om tot een acceptabele oplossing te komen. Die er dus nog wel echt moet komen", zegt De Bat. "Gelet op de aanleiding voor het voorgenomen besluit, de aanleg van de Tweede Maasvlakte waar de visserij part noch deel aan heeft, verdient deze sector een eerlijke kans om in overleg met betrokkenen alternatieven aan te dragen."

Uitspraak rechter

Met het visserijverbod vanaf 5 oktober wilde Van der Wal uitvoering geven aan een uitspraak van de rechter. Een aantal natuurorganisaties was naar de rechter gestapt omdat zij vinden dat er te weinig natuurcompensatie is geweest na de aanleg van de Tweede Maasvlakte. In november vorig jaar gaf de rechtbank de natuurorganisaties grotendeels gelijk.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

1 dag geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

2 dagen geleden