Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viruswaarheid verliest hoger beroep over avondklok

Viruswaarheid verliest hoger beroep over avondklok

DEN HAAG (ANP) - Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld.

Het gerechtshof oordeelt - in tegenstelling tot de rechtbank vorige week - dat er wel degelijk sprake is van "buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken". "De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team", aldus het hof. Ook noemt het hof het instellen van de avondklok proportioneel en meent dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. "De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd."

De situatie rond de avondklok - in verband met de coronacrisis ingevoerd tussen 21.00 uur en 04.30 uur - was vorige week ronduit chaotisch te noemen. Dinsdag gaf de rechtbank in Den Haag actiegroep Viruswaarheid gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. Volgens de voorzieningenrechter is de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht "zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak". De avondklok maakt "een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer", aldus de rechter, en gaf daarmee Viruswaarheid gelijk in het kort geding.

Hoger beroep

De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof vorige week direct dezelfde dag, kort voor 21.00 uur na een zeer rommelig verlopen zitting, inclusief een afgewezen wrakingsverzoek. De avondklok was daarmee in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep 'gered'.

Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben. Het Openbaar Ministerie had eerder al laten weten sinds de uitspraak van de rechter de boetes te hebben opgeschort. Dat wordt nu weer opgepakt, laat een woordvoerder weten. Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 39.000 boetes uitgedeeld. Het merendeel daarvan, 30.000 stuks, moet nog door het OM beoordeeld worden. De rest is inmiddels verstuurd naar de overtreders.

Tegen de uitspraak van het hof is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

5 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

7 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

8 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

8 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

8 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

14 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

14 uur geleden