Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viruswaarheid: overheid moet onjuiste info vaccinaties staken

Viruswaarheid: overheid moet onjuiste info vaccinaties staken

DEN HAAG (ANP) - Actiegroep Viruswaarheid en de Nederlandse staat stonden wederom tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag. Woensdag ging het om een kort geding waarin de actiegroep eist dat de Staat overgaat tot rectificatie van "onjuiste en onvolledige en daardoor onrechtmatige berichtgeving aan de Nederlandse burger" op het gebied van Covid-vaccinaties. Ook wil de actiegroep dat de voorlichtingscampagnes worden gestaakt.

Volgens Viruswaarheid is er momenteel nog onvoldoende bekend over de gevolgen op lange termijn van de coronavaccinaties en over de bijwerkingen. "Effecten voor kinderen zijn niet bekend, ook de effecten voor zwangere vrouwen niet. Je stelt gezonde mensen bloot aan een potentieel gevaar", aldus de advocaat van Viruswaarheid. Ook vindt de groep dat de Nederlandse overheid onjuiste informatie geeft en gebruikmaakt van "drang en/of dwang bij suggestieve campagnes".

De Staat liet in een reactie weten dat er op geen enkele manier sprake is van misleidende of onjuiste informatie en drang of dwang. "Alle informatie is controleerbaar en gebaseerd op openbare bronnen." De landsadvocaat voegt daaraan toe: "Vaccinatie is niet verplicht."

Viruswaarheid heeft de afgelopen maanden over de coronamaatregelen al meerdere kort gedingen aangespannen tegen onder meer de Staat, het RIVM en gemeenten. Meestal besliste de rechter niet in het voordeel van de actiegroep, maar vorige week won Viruswaarheid wel een erg belangrijke zaak: over de avondklok. Volgens de rechter moest deze opgeheven worden. De Staat ging per kerende post in hoger beroep en door politieke spoedprocedures was de avondklok enkele uren later weer in ere hersteld. Vrijdag doet het hof in hoger beroep uitspraak.

In de kwestie van woensdag over de vaccinaties doet de rechter op 10 maart uitspraak.

Meer uit Binnenland

Politie onderzoekt doodsoorzaak baby in Breda

BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.

15 minuten geleden
Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

1 uur geleden
Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."

4 uur geleden
Opnieuw uithalers opgepakt in Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, zo meldt de politie op Twitter.

5 uur geleden
Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciƫle voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

6 uur geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

6 uur geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

7 uur geleden