Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viruswaarheid krijgt ook van Hoge Raad geen gelijk over avondklok

Viruswaarheid krijgt ook van Hoge Raad geen gelijk over avondklok

DEN HAAG (ANP) - De beslissing van het gerechtshof om de avondklok - een van de coronamaatregelen van de overheid vorig jaar - in stand te laten, was de juiste. De uitspraak blijft staan. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

De organisatie Viruswaarheid had een zaak tegen de Nederlandse staat aangespannen. De rechtbank Den Haag gaf Viruswaarheid aanvankelijk gelijk, maar de overheid ging direct in hoger beroep en de avondklok bleef in stand. De organisatie rond voorman Willem Engel ging vervolgens in cassatie tegen deze uitspraak. De Hoge Raad oordeelt dat "een toestand waarin de fysieke veiligheid van de bevolking wordt bedreigd door een zich verspreidend virus, zoals in dit geval het coronavirus, een buitengewone omstandigheid kan zijn".

Eind januari vorig jaar werd de avondklok ingevoerd in verband met de coronacrisis. Deze gold tussen 21.00 uur en 04.30 uur, in die uren was het niet toegestaan zonder geldige reden buiten te zijn.

Meer uit Binnenland

Mogelijke explosie bij woning Lelystad

LELYSTAD (ANP) - Bij een woning aan het Galjoen in Lelystad heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een "mogelijke ontploffing" plaatsgevonden, zo meldt de politie. Niemand is gewond geraakt.

2 minuten geleden
Grote brand in Ter Aar onder controle

TER AAR (ANP) - De brandweer heeft het vuur dat sinds vrijdagavond woedde in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) onder controle. De rook, waarvoor eerder een NL-Alert was verstuurd, is ook afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

8 minuten geleden
Treinverkeer A'dam rijdt weer, lag vanwege verhuizing ProRail plat

UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer rondom Amsterdam rijdt weer volgens dienstregeling. Dat heeft de NS vroeg in de ochtend gemeld, nadat het treinverkeer rond middernacht tijdelijk stil was gelegd vanwege de verhuizing van de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail. Die was vanwege de grote storing vorig weekend uitgeweken naar Utrecht.

1 uur geleden
Schade door vuurwerk bij woning in Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Bij een woning in Schiedam is in de nacht van vrijdag op zaterdag vermoedelijk vuurwerk ontploft. De ontploffing heeft lichte schade veroorzaakt aan de brievenbus, meldt de politie. Het incident was aan de Maasdamsestraat in Schiedam-Zuid. De politie roept getuigen op zich te melden.

2 uur geleden
Tropische temperaturen verwacht in Nederland dit weekend

DEN HAAG (ANP) - In Nederland worden tropische temperaturen verwacht. Dit weekend kan het rond de 30 graden worden. Aan het strand en in het noordelijk kustgebied komt de voorspelling uit op rond de 25 graden.

3 uur geleden
Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

6 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquĂȘte. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

8 uur geleden