
Viruswaarheid eist openheid over basis coronamaatregelen
UTRECHT (ANP) - Protestgroep Viruswaarheid heeft voor de rechter in Utrecht documenten opgeëist die ten grondslag liggen aan het coronabeleid. De groepering wil die informatie gebruiken om in een afzonderlijke procedure tegen de Staat aan te tonen dat de landelijke coronamaatregelen buitenproportioneel zijn en een onrechtmatige inbreuk vormen op de grondrechten.
Tijdens een kort geding tegen de Staat en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schetste de advocaat van Viruswaarheid alle nadelen van de coronamaatregelen, die de economie en het sociale leven een harde klap hebben gegeven. "De beleidsmakers weten wat de gevolgen zijn. De vraag is dan: welke afwegingen liggen daaraan ten grondslag?" Omdat het regeringsbeleid voor een groot deel wordt gebaseerd op adviezen van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT), waarin deskundigen uit diverse takken van de gezondheidszorg zitting hebben, eist Viruswaarheid openheid hierover.
Zowel notulen van OMT-vergaderingen als de door het team gebruikte gegevens en modellen zijn vertrouwelijk. Alleen de uiteindelijke adviezen worden openbaar gemaakt. Volgens de raadsman van Viruswaarheid valt daardoor niet goed te controleren hoe adviezen tot stand zijn gekomen. "We moeten weten: wat was er zo bedreigend dat deze draconische maatregelen noodzakelijk waren?" Volgens Viruswaarheid is het beleid "ondoorzichtig en zwalkend" en doet het meer kwaad dan goed. De raadsman vergeleek het coronavirus met de griep, die ook jaarlijks duizenden ziekenhuisopnames veroorzaakt.
Volgens Viruswaarheid is geen sprake van een crisis van de gezondheidszorg, maar van een "crisis in de rechtsstaat". Naast de OMT-verslagen eist de protestgroep inzage in andere informatie, zoals onderzoek naar de betrouwbaarheid van de zogeheten PCR-test die de GGD gebruikt om te testen of iemand is besmet. Viruswaarheid stelt op basis van Duits onderzoek dat de test niet betrouwbaar genoeg is. De raadsman zei te vermoeden dat sprake is van "grootschalige manipulatie" met de tests.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is "niet positief" over een voorstel uit de koker van D66 om asielzoekers de mogelijkheid te geven meer te werken als ze nog in de procedure zitten. Ze zouden al na één in plaats van na zes maanden na hun asielverzoek moeten kunnen werken als ze dat willen en ook langer dan de 24 weken die nu maximaal is toegestaan per jaar, staat in de initiatiefnota van D66-Tweede Kamerlid Marijke Podt die de Kamer maandag besprak.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."
4 uur geleden