Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viruswaanzin wraakt rechtbank in kort geding

Viruswaanzin wraakt rechtbank in kort geding

DEN HAAG (ANP) - Viruswaanzin heeft de rechtbank in Den Haag gewraakt omdat die vooringenomen zou zijn. De actiegroep had in een kort geding geëist dat de overheid stopt met beperkende coronamaatregelen, waaronder de regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De rechter zou het officiële dodental al op 12 juni als feit hebben aanvaard en dus de mening al hebben bepaald.

Bij het officiële dodental door het nieuwe coronavirus plaatste Viruswaanzin grote vraagtekens. Voorman Jeroen Pols betoogde dat ook mensen die aan kanker of andere ziektes overlijden worden meegenomen in de coronastatistieken als ze waren besmet met het coronavirus. "Men wil de statistieken omhoog stuwen. Het moeten veel doden zijn", zei Pols. Volgens hem zijn er slechts tachtig mensen onbetwist uitsluitend aan het coronavirus overleden, in plaats van de 6097 overledenen die de overheid heeft geteld.

De wrakingskamer van de rechtbank moet zich nu buigen over het verzoek om de rechter van de zaak te halen. Die verving de voorzieningenrechter die het kort geding had moeten leiden om verkoudheidsklachten, waardoor hij in quarantaine moest gaan. Hij bleek geen corona te hebben. Viruswaanzin noemde de wisseling van de rechters een ongelukkige timing en sprak van een goed uitkomend "kuchje".

Steunbetuiging

Enkele tientallen mensen hadden zich donderdag voor de rechtbank verzameld als steunbetuiging. Borden of spandoeken waren daarbij verboden, omdat het geen demonstratie mocht lijken. Binnen in de rechtszaal beklaagden de vertegenwoordigers van Viruswaanzin zich over de plexiglazen. "Ik voel me heel erg benauwd tussen deze schermen", zei voorman Jeroen Pols van Viruswaanzin. De voorzieningenrechter gaf geen toestemming voor het verwijderen van de schermen.

Viruswaanzin ging niet in op de regels die per 1 juli worden versoepeld of welke regels die nog overblijven in strijd zijn met de grondrechten. Dat noemde de landsadvocaat een gemis. "Ze gaan niet in op de specifieke maatregelen die onrechtmatig zouden zijn", zei de landsadvocaat, die de versoepelingen per 1 juli opsomde. Ze benadrukte dat er wel sprake is van een democratisch proces, iets wat Viruswaanzin betwist.

Meer uit Binnenland

KNMI: kans op gladheid in westen en noorden, zondagmiddag sneeuw

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het zaterdag in de westelijke kustprovincies vanaf het einde van de middag glad kan worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dat ook in het noorden gebeuren.

1 uur geleden
MOJO waarschuwt fans opnieuw voor late eindtijd Madonna

AMSTERDAM (ANP) - Concertorganisator MOJO waarschuwt bezoekers zaterdag opnieuw om rekening te houden met een late eindtijd van de show van Madonna. Dat laat een woordvoerster zaterdagochtend weten, nadat de zangeres vrijdagavond het publiek in de Amsterdamse Ziggo Dome uren had laten wachten.

3 uur geleden
Vogelgriep in Putten: 110.000 kippen geruimd

PUTTEN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Putten is vogelgriep geconstateerd. De 110.000 kippen worden ter plekke geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

3 uur geleden
Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

7 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

9 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

10 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

12 uur geleden