
Viruswaanzin roept mensen op zondag niet te gaan demonstreren
DEN HAAG (ANP) - Betogers moeten zondag niet gaan demonstreren uit protest tegen de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols roept mensen op thuis te blijven en niet naar het Malieveld in Den Haag te komen.
De groep die zich verzet tegen de coronaregels had een kort geding aangespannen om een verbod op de voor zondag aangekondigde demonstratie te voorkomen. Maar de rechtbank hield zaterdag vast aan het door waarnemend burgemeester Johan Remkes opgelegde verbod. Maandag volgt pas een toelichting op de uitspraak van de rechter.
"We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen", aldus Pols. "Met de bedreigingen die Remkes heeft uitgesproken willen we niet dat onschuldige mensen het Malieveld worden afgeblazen", stelt hij. "Die mensen moet je niet in gevaar brengen." Hij roept mensen op die in andere steden van plan waren te gaan demonstreren ook op thuis te blijven.
Genoeg schade
"Nederland heeft al genoeg schade geleden door de maatregelen. Wij hebben blijkbaar geen recht op een betoging en gaan er daarom ook geen energie meer in stoppen. We gaan ons richten op een andere actie waar we iedereen voor nodig hebben. We komen volgende week met meer details naar buiten." Wat die "grote"actie inhoudt kan hij nog niet kwijt. "Maar het is geen demo. De actie is onder het motto 'samen terug naar normaal' maar details volgen."
Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood ook vorige week een demonstratie van Viruswaanzin, waarop de groep eveneens reageerde met het aanspannen van een kort geding. Ondanks het verbod verschenen vorige zondag toch betogers op het Malieveld. Daarna ontstonden ongeregeldheden. Volgens de politie werd de betoging door "een mix van demonstranten en onruststokers" bezocht. Ongeveer vierhonderd mensen werden gearresteerd.
Remkes vreesde voor zondag opnieuw "ernstige wanordelijkheden". Bovendien zouden de organisatoren volgens de gemeente niet bereid of in staat zijn om voor een "ordelijk verloop" te zorgen.
Meer uit Binnenland
BREDA (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft een 26-jarige agent uit Eindhoven veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Hij veroorzaakte vorig jaar december een dodelijk ongeval door veel te snel te rijden. Bij de aanrijding op de Dr. Cuyperslaan in het Eindhovense stadsdeel Woensel-Zuid kwam een 31-jarige motorrijder om het leven.
15 minuten geledenZWOLLE (ANP) - "Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In meer gemeenten moeten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw worden geteld. Er zitten mogelijk foutjes in de tellingen, en die moeten worden opgehelderd voordat de einduitslag wordt vastgesteld.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie acht tramschutter Gökmen T. schuldig aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De bewaker werd volgens de officier van justitie in februari 2021 met kracht gestoken in zijn hals en gezicht met een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.
5 uur geleden