
Virusvrees zet Nikkei fors lager
TOKIO (ANP) - De Japanse aandelenbeurs is maandag met een fors verlies begonnen aan de laatste week van januari. De vrees dat de uitbraak van het coronavirus in China moeilijker is in te dammen dan gehoopt en het snel oplopende dodental zorgden voor een negatieve stemming. Vooral bedrijven in de toeristische sector stonden onder druk door de verwachting dat mensen minder zullen gaan reizen vanwege het coronavirus.
In China zijn inmiddels zeker tachtig mensen om het leven gekomen door het coronavirus. Het aantal besmettingen is gestegen naar meer dan 2700. Japan heeft een vierde geval van besmetting door het coronavirus bevestigd. Ook zijn besmettingen vastgesteld in onder meer Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Thailand.
De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde uiteindelijk 2 procent lager op 23.343,51 punten en gaf daarmee de winst sinds het begin van 2020 uit handen. Oriental Land zakte 7,8 procent. Volgens zakenkrant Nikkei zal de uitbater van het Tokyo Disney Resort in de eerste negen maanden van zijn boekjaar een winstdaling rapporteren. Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines verloor 3,9 procent. De Japanse makers van beschermingsproducten en mondmaskers zaten in de lift. Azearth and Airtech Japan dikten 23,7 en 17,1 procent
Beurzen gesloten
De beurzen in Shanghai, Hongkong en Seoul waren gesloten vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar. Ook in Australië hadden beleggers een vrije dag. In Hongkong wordt woensdag weer gehandeld en in Zuid-Korea gaat de markt dinsdag weer open.
In China blijven de beurzen officieel tot en met donderdag dicht. De Chinese overheid heeft de vakantieperiode echter met drie dagen verlengd. Of dit ook geldt voor de beurshandel in Shanghai en Shenzen is nog niet bevestigd door de Chinese beursautoriteit. Tijdens de uitbraak van het SARS-virus in 2003 verlengde de Chinese overheid een vakantiedag in mei met vier dagen en bleven ook de beurzen tijdens die periode gesloten.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
2 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn het ermee eens dat er importtarieven kunnen worden ingevoerd op Amerikaanse producten als er voor 1 augustus geen deal is gemaakt met de Verenigde Staten. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič na afloop van de bijeenkomst met EU-handelsministers. Het zou gaan om een pakket tegentarieven ter waarde van 72 miljard euro.
5 uur geleden