Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virusvrees zet Nikkei fors lager

Virusvrees zet Nikkei fors lager

TOKIO (ANP) - De Japanse aandelenbeurs is maandag met een fors verlies begonnen aan de laatste week van januari. De vrees dat de uitbraak van het coronavirus in China moeilijker is in te dammen dan gehoopt en het snel oplopende dodental zorgden voor een negatieve stemming. Vooral bedrijven in de toeristische sector stonden onder druk door de verwachting dat mensen minder zullen gaan reizen vanwege het coronavirus.

In China zijn inmiddels zeker tachtig mensen om het leven gekomen door het coronavirus. Het aantal besmettingen is gestegen naar meer dan 2700. Japan heeft een vierde geval van besmetting door het coronavirus bevestigd. Ook zijn besmettingen vastgesteld in onder meer Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Thailand.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde uiteindelijk 2 procent lager op 23.343,51 punten en gaf daarmee de winst sinds het begin van 2020 uit handen. Oriental Land zakte 7,8 procent. Volgens zakenkrant Nikkei zal de uitbater van het Tokyo Disney Resort in de eerste negen maanden van zijn boekjaar een winstdaling rapporteren. Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines verloor 3,9 procent. De Japanse makers van beschermingsproducten en mondmaskers zaten in de lift. Azearth and Airtech Japan dikten 23,7 en 17,1 procent

Beurzen gesloten

De beurzen in Shanghai, Hongkong en Seoul waren gesloten vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar. Ook in Australië hadden beleggers een vrije dag. In Hongkong wordt woensdag weer gehandeld en in Zuid-Korea gaat de markt dinsdag weer open.

In China blijven de beurzen officieel tot en met donderdag dicht. De Chinese overheid heeft de vakantieperiode echter met drie dagen verlengd. Of dit ook geldt voor de beurshandel in Shanghai en Shenzen is nog niet bevestigd door de Chinese beursautoriteit. Tijdens de uitbraak van het SARS-virus in 2003 verlengde de Chinese overheid een vakantiedag in mei met vier dagen en bleven ook de beurzen tijdens die periode gesloten.

Meer uit Financieel

Eindhoven Airport rekent op grote drukte in meivakantie

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport rekent op flinke drukte met vakantiegangers in de meivakantie. Volgens de luchthaven worden dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers verwacht. De drukste dagen zijn dan de vrijdag, zondag en maandag.

9 minuten geleden
EasyJet schort vluchten naar Israël op tot 27 oktober

LUTON (ANP/RTR) - De Britse budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft dinsdag alle vluchten naar Israël opgeschort tot 27 oktober vanwege de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten. Eerder besloot easyJet al in ieder geval deze week niet van en naar Tel Aviv te vliegen, na de aanval van Iran op Israël afgelopen weekeinde.

1 uur geleden
Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

LEUSDEN (ANP) - Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

1 uur geleden
Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

ARNHEM (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat voor de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspanningsnet.

2 uur geleden
Gasprijs verder omhoog door onrust in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen. Vorige week werd de brandstof al flink duurder door de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël.

2 uur geleden
Onderzoek: in Nederland wordt veel in beschermd zeegebied gevist

UTRECHT (ANP) - In Nederlandse natuurgebieden in de zee wordt veel meer met sleepnetten gevist dan in andere Europese landen. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale aantal visuren op beschermde zeebodems, meldt natuurorganisatie Stichting de Noordzee op basis van internationaal onderzoek naar de visserijdruk in beschermde natuurgebieden in zeven Europese landen.

3 uur geleden
ArcelorMittal onderaan in rode AEX na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - ArcelorMittal was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een stevig verlies liet zien. Het staalconcern werd door de kenners van Deutsche Bank van de kooplijst gehaald en zakte dik 5 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was eveneens negatief. Maandag leek de Europese beurshandel nog weinig last te hebben van de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend, maar de zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op die aanval lijken nu toe te nemen.

3 uur geleden