Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virusvrees slaat keihard toe op Wall Street

Virusvrees slaat keihard toe op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met grote verliezen de handel uitgegaan. De vrees voor een nieuwe golf van coronabesmettingen maakte beleggers zeer nerveus. Ook werd nagekauwd op de sombere vooruitzichten die de Amerikaanse koepel van centrale banken eerder schetste voor de grootste economie van de wereld. Verder bleek dat ruim 1,5 miljoen Amerikanen zich vorige week hebben gemeld voor een werkloosheidsuitkering.

Het verlies van de Dow-Jonesindex was bij de slotbel 6,9 procent. Daarmee sloot de graadmeter op 25.128,17 punten. Alle dertig fondsen in de leidende index leverden aan waarde in. De brede S&P 500 verloor 5,9 procent tot 3002,10 punten en technologiegraadmeter Nasdaq speelde 5,3 procent kwijt tot een stand van 9492,73 punten. De graadmeter sloot een dag eerder voor het eerst boven de 10.000 punten.

Met name luchtvaartbedrijven en ondernemingen die actief zijn in de toerismesector hadden het zwaar. Delta Air Lines, American Airlines, en United Airlines verloren tot 16 procent. Vliegtuigmaker Boeing speelde 11 procent kwijt, ook na berichten dat het leveranciers heeft gevraagd om de productie van onderdelen voor de gewraakte 737 MAX-toestellen voorlopig op te schorten. Verder gingen de aandelen van cruisemaatschappijen, restaurantbedrijven en uitbaters van casino's en pretparken onderuit.

Grubhub

Maaltijdbestelbedrijf Grubhub won bijna 5 procent. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, koopt zijn Amerikaanse branchegenoot voor circa 7,3 miljard dollar. Bij de deal die volledig in aandelen wordt afgehandeld, wordt Grubhub gewaardeerd op 75,15 dollar per aandeel. De slotkoers van Grubhub was bijna 62 dollar.

Techreus Microsoft (min 5,4 procent) maakte bekend voorlopig nog geen gezichtsherkenningssoftware aan de politie te verkopen. Het bedrijf wil wachten tot het gebruik van de technologie bij wet geregeld is. Amazon kondigde eerder een soortgelijke stap aan. Het aandeel Amazon verloor 3,4 procent ook doordat de Europese Commissie van plan zou zijn formele aanklachten wegens concurrentievervalsing in te dienen tegen de webwinkelreus. Ook Facebook (min 5,2 procent) deelde in de malaise op de beurzen, ondanks de terugkeer van hoofd productontwikkeling Chris Cox.

De euro was 1,1300 dollar waard, tegen 1,1366 dollar eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 8,5 procent goedkoper 36,22 dollar. Brentolie kostte 8,1 procent minder op 38,36 dollar.

Meer uit Financieel

Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

5 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

7 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

15 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

18 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

18 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

19 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

21 uur geleden