Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virusvrees houdt beurzen in greep

Virusvrees houdt beurzen in greep

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zakten vrijdag weer in het rood. De vrees voor de economische impact van de uitbraak van het nieuwe coronavirus bleef boven de markt hangen. Een tegenvallende economische groei van de eurozone en een scherpe daling van de Duitse winkelverkopen zorgden eveneens voor koersdruk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent lager op 595,87 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 913,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent. De Londense FTSE zakte 0,9 procent. In het Verenigd Koninkrijk is bij twee mensen het coronavirus vastgesteld. De Britten verlaten daarnaast vrijdagavond na bijna een halve eeuw lidmaatschap de EU.

Het dodental door het coronavirus in China is gestegen naar 213 en het aantal besmettingen is opgelopen tot 9692. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de virusuitbraak als een internationale noodsituatie, maar stelde wel vertrouwen te hebben in de maatregelen van China om de verspreiding in te dammen.

ING

Zorgtechnologieconcern Philips sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,5 procent. ING daalde 0,6 procent. De bank voert in navolging van concurrent ABN AMRO een negatieve rente in voor vermogende klanten. Levensmiddelenconcern Unilever ging aan kop met een winst van 0,9 procent.

In de MidKap steeg Fugro bijna 6 procent. De bodemonderzoeker verkoopt zijn belang in de Amerikaanse branchegenoot Global Marine Group. Verlichtingsbedrijf Signify won 5,4 procent na publicatie van de resultaten. Vastgoedfonds WDP, dat ook met cijfers kwam, klom 2 procent.

Olie

De Zweedse maker van huishoudelijke apparatuur Electrolux zakte 4 procent in Stockholm na tegenvallende jaarcijfers. Aston Martin werd 18 procent meer waard in Londen. De Canadese miljardair Lawrence Stroll neemt een minderheidsbelang in de noodlijdende Britse maker van luxewagens. Het Franse biotechbedrijf Novacyt dikte 40 procent aan na lancering van een nieuwe test voor het coronavirus.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1028 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 52,23 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 58,24 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

57 minuten geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

1 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

2 uur geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

2 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

2 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

3 uur geleden