Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virusvrees en Shell drukken AEX

Virusvrees en Shell drukken AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag in het rood. De verdere verspreiding en het snel oplopende dodental van het nieuwe coronavirus in China zorgden voor een nerveuze stemming. Beleggers op het Damrak waren verder niet tevreden over de resultaten van olie- en gasconcern Shell en stuurden het aandeel naar het laagste niveau in twee jaar.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent lager op 599,87 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 910,75 punten. Frankfurt en Parijs zakten tot 1,2 procent. Londen verloor 0,7 procent voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England.

Shell was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 3,2 procent. Het bedrijf zag de kwartaalwinst dalen tot het laagste niveau in drie jaar. Ook is het volgens analisten moeilijk geworden voor Shell om zijn aandeleninkoopprogramma dit jaar af te ronden. Unilever voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 1,2 procent. Het levensmiddelenconcern zag de omzet licht stijgen in 2019. Het bedrijf gaf eind vorig jaar al een omzetalarm vanwege lastige marktomstandigheden. Unilever kondigde tevens aan zijn wereldwijde thee-activiteiten tegen het licht houden.

Volvo

Op de lokale markt steeg Stern 7,1 procent. Het autobedrijf praat met zijn Scandinavische branchegenoot Hedin Automotive over een fusie van hun activiteiten. Biotechnologiebedrijf Curetis dikte 8,5 procent aan. Dochterbedrijf Ares Genetics gaat aan de slag om bepaalde testen voor het nieuwe coronavirus ook beschikbaar te maken in Europa.

Hennes & Mauritz (H&M) klom 9,5 procent in Stockholm na sterke resultaten van de Zweedse kledingketen. H&M kondigde tevens het vertrek aan van topman Stefan Persson. De Zweedse truck- en busfabrikant Volvo zag de kwartaalwinst minder sterk dalen dan gevreesd en werd beloond met een koerswinst van 7,7 procent. Deutsche Bank won 1,4 procent in Frankfurt na publicatie van de jaarcijfers. De horlogemaker Swatch zakte 3,7 procent in Zürich vanwege een winstdaling in 2019.

De euro was 1,1013 dollar waard tegen 1,1001 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent in prijs tot 52,43 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 58,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. "Hoeveel hoger het wordt is eigenlijk niet te zeggen, maar het tijdperk van goedkope ruwe olie en benzine is voorbij."

4 minuten geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

55 minuten geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

1 uur geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte 2,5 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

1 uur geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

2 uur geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

2 uur geleden