Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virusvrees duwt Europese beurzen in het rood

Virusvrees duwt Europese beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een fors verlies de handel uit gegaan. Net zoals elders in Europa werd de algehele stemming beheerst door zorgen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus in China. Olie- en gasconcern Shell ging onderuit na tegenvallende cijfers en drukte zwaar op de hoofdindex.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1 procent lager op 598,95 punten. De MidKap daalde ook 1 procent tot 910,38 punten. Frankfurt en Parijs zakten allebei 1,4 procent. De beurs in Londen verloor ook 1,4 procent, nadat de Bank of England zijn belangrijkste rentetarief ongemoeid had gelaten.

Shell was van de hoofdfondsen de grootste verliezer met een min van 4,1 procent. De winst daalde het afgelopen kwartaal tot het laagste niveau in drie jaar. Daarnaast twijfelen analisten of het aandeleninkoopprogramma van de oliereus nog dit jaar kan worden afgerond.

Air France-KLM

Unilever voerde met een winst van 1,8 procent de weinige stijgers in de AEX aan. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern zag de omzet licht stijgen in 2019 en kondigde aan zijn wereldwijde theeactiviteiten tegen het licht houden.

Air France-KLM stond in de MidKap 0,1 procent hoger. Luchtvaartmaatschappijen Air France en KLM maakten eerder op de dag bekend vluchten van en naar China te staken wegens het coronavirus.

Stern schoot bij de lokale fondsen 9,3 procent omhoog. Het autobedrijf is in gesprek met zijn Scandinavische branchegenoot Hedin over een fusie. Biotechonderneming Curetis meldde te werken aan tests voor het nieuwe coronavirus en werd 5,8 procent meer waard.

H&M

Core Labs verloor 2,4 procent na de presentatie van cijfers. De dienstverlener aan de olie-industrie kondigde ook de aanstelling van Lawrence Bruno als nieuwe topman aan.

Hennes & Mauritz (H&M) won 9,1 procent in Stockholm na sterke resultaten van de Zweedse kledingketen. Deutsche Bank gaf ook inzage in de boeken en won 4,2 procent in Frankfurt, ondanks een miljardenverlies over heel 2019 bij de bank.

De euro was 1,1028 dollar waard, tegen 1,1001 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent in prijs tot 52,26 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 58,56 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

11 minuten geleden
Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beƫindigd.

11 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiƫle experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

16 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

18 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

18 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

19 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

21 uur geleden