Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virusvrees duwt AEX onder de 600 punten

Virusvrees duwt AEX onder de 600 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is maandag onder de 600 puntengrens gesloten. De graadmeter ging hard omlaag vanwege de vrees bij beleggers voor het nieuwe coronavirus, en dan met name de angst voor verdere verspreiding en de financiële gevolgen ervan. In China is het dodental door het virus opgelopen tot zeker tachtig mensen. Ook zijn besmettingen vastgesteld in onder meer Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Thailand.

De AEX-index sloot de sessie 2,5 procent lager op 598,69 punten. Het is voor het eerst sinds 12 december dat de graadmeter onder die grens is beland. Alle 25 hoofdfondsen eindigden in de min. De MidKap kelderde 2,6 procent tot 913,20 punten. Ook elders in Europa kleurden graadmeters donkerrood. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 2,7 procent.

Onder meer de reisbranche stond onder druk. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 5,6 procent en was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven op het Damrak. In Frankfurt daalde Lufthansa 4,3 procent en easyJet verloor bijna 5 procent in Londen. Reisorganisatie Tui speelde in Frankfurt 2,2 procent kwijt.

Luxeconcerns

Ook producenten van luxegoederen, die veel producten verkopen in China, gingen in de uitverkoop. In Parijs leverden de modehuizen LVMH, Kering en Hermès tot 4,3 procent in. Ook het Franse cosmeticaconcern L'Oréal (min 4,6 procent) moest het ontgelden. In Londen zakte modemerk Burberry 4,8 procent en het Zwitserse luxeconcern Richemont verloor 2,7 procent in Zürich.

De grondstoffenbedrijven kampten met de zorgen over de impact van het virus op de economische groei. Staalconcern ArcelorMittal behoorde tot de staartgroep in de AEX met een verlies van 3,7 procent. In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de onrust op de financiële markten en was de grote winnaar met een plus van 2,5 procent.

Olieprijzen

De olieprijzen gingen op hun beurt hard omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,9 procent goedkoper op 52,62 dollar. Brentolie zakte 3,1 procent in prijs tot 58,81 dollar per vat. In het kielzog leverden ook grote oliebedrijven in. Shell verloor in Amsterdam 1,8 procent. BP zakt in Londen 1,9 procent en Total leverde in Parijs 2,7 procent in.

De euro was 1,1019 dollar waard tegen 1,1023 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Ticketmaster-moeder Live Nation zakt op beurs na aanklachtgerucht

NEW YORK (ANP) - Live Nation Entertainment stond dinsdag tussen de sterkste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van kaartverkoper Ticketmaster heeft de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat volgens zakenkrant The Wall Street Journal van plan is het bedrijf aan te klagen. Zo zou Ticketmaster naar verluidt zijn marktpositie misbruiken om concurrentie te ondermijnen. Het aandeel verloor 7,6 procent.

48 minuten geleden
Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

2 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

3 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

4 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

4 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

4 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

5 uur geleden