Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virusvrees duwt AEX onder de 600 punten

Virusvrees duwt AEX onder de 600 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is maandag onder de 600 puntengrens gesloten. De graadmeter ging hard omlaag vanwege de vrees bij beleggers voor het nieuwe coronavirus, en dan met name de angst voor verdere verspreiding en de financiële gevolgen ervan. In China is het dodental door het virus opgelopen tot zeker tachtig mensen. Ook zijn besmettingen vastgesteld in onder meer Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Thailand.

De AEX-index sloot de sessie 2,5 procent lager op 598,69 punten. Het is voor het eerst sinds 12 december dat de graadmeter onder die grens is beland. Alle 25 hoofdfondsen eindigden in de min. De MidKap kelderde 2,6 procent tot 913,20 punten. Ook elders in Europa kleurden graadmeters donkerrood. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 2,7 procent.

Onder meer de reisbranche stond onder druk. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 5,6 procent en was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven op het Damrak. In Frankfurt daalde Lufthansa 4,3 procent en easyJet verloor bijna 5 procent in Londen. Reisorganisatie Tui speelde in Frankfurt 2,2 procent kwijt.

Luxeconcerns

Ook producenten van luxegoederen, die veel producten verkopen in China, gingen in de uitverkoop. In Parijs leverden de modehuizen LVMH, Kering en Hermès tot 4,3 procent in. Ook het Franse cosmeticaconcern L'Oréal (min 4,6 procent) moest het ontgelden. In Londen zakte modemerk Burberry 4,8 procent en het Zwitserse luxeconcern Richemont verloor 2,7 procent in Zürich.

De grondstoffenbedrijven kampten met de zorgen over de impact van het virus op de economische groei. Staalconcern ArcelorMittal behoorde tot de staartgroep in de AEX met een verlies van 3,7 procent. In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de onrust op de financiële markten en was de grote winnaar met een plus van 2,5 procent.

Olieprijzen

De olieprijzen gingen op hun beurt hard omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,9 procent goedkoper op 52,62 dollar. Brentolie zakte 3,1 procent in prijs tot 58,81 dollar per vat. In het kielzog leverden ook grote oliebedrijven in. Shell verloor in Amsterdam 1,8 procent. BP zakt in Londen 1,9 procent en Total leverde in Parijs 2,7 procent in.

De euro was 1,1019 dollar waard tegen 1,1023 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Bloomberg: omzet en investeringen AI exploderen komende tien jaar

NEW YORK (ANP) - Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. Waar de markt van generatieve AI zoals het populaire ChatGPT vorig jaar nog goed was voor zo'n 40 miljard dollar aan omzet, is dat volgens een analyse van persbureau Bloomberg in 2032 gegroeid tot ongeveer 1,3 biljoen dollar (1,2 biljoen euro).

50 minuten geleden
Action haalt zelfscankassa's in aantal filialen weg

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in een enkele filialen de zelfscankassa's weggehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van de discounter na berichtgeving door RTL Nieuws. "Met diefstal heeft het niets te maken", benadrukt de zegsvrouw daarbij.

51 minuten geleden
Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabië en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

1 uur geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

2 uur geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

2 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

3 uur geleden