Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virusremmer goedgekeurd voor ernstig zieke coronapatiënten

Virusremmer goedgekeurd voor ernstig zieke coronapatiënten

UTRECHT (ANP) - Artsen mogen de virusremmer remdesivir voorschrijven aan coronapatiënten die er relatief slecht aan toe zijn, oordelen de Europese medicijnautoriteiten. De autoriteiten, waaronder het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), hebben het middel onder voorwaarden goedgekeurd. Als de Europese Commissie het oordeel overneemt, wordt remdesivir het eerste medicijn in de Europese Unie dat specifiek is goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten.

Artsen mogen het middel daarna inzetten voor de behandeling van coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.

Het CBG verwijst naar wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat deze patiënten gemiddeld vier dagen sneller herstellen als ze remdesivir toegediend krijgen. Ook zijn er aanwijzingen dat het sterfterisico erdoor vermindert, maar harde cijfers daarover zijn volgens het CBG nog niet voorhanden.

Binnen een week besluit

Het college verwacht dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie binnen een week een definitief besluit neemt. CBG-voorzitter Ton de Boer is blij met de goedkeuring. "Toch zijn we er nog niet. Remdesivir is namelijk niet hét medicijn dat je geneest van een corona-infectie", zegt hij. Wereldwijd wordt nog volop onderzoek gedaan naar betere medicatie en vaccins.

In enkele Nederlandse ziekenhuizen hebben coronapatiënten overigens al remdesivir gekregen. Dat was toegestaan omdat de ziekenhuizen meededen aan onderzoek en omdat nog geen goedgekeurde medicijnen tegen Covid-19 voorhanden waren.

Experiment tegen ebola

Remdesivir is ontwikkeld door het Amerikaanse Gilead Sciences. Het werd als experimenteel geneesmiddel tegen ebola uitgeprobeerd, maar is daar niet voor goedgekeurd. Nu blijkt dat een deel van de coronapatiënten baat bij het middel kan hebben, is het voorlopig goedgekeurd voor dat doel. Het is nog onbekend of het ook geschikt is voor patiënten die er minder slecht aan toe zijn.

De goedkeuring is één jaar geldig. Uiterlijk in december moet Gilead meer informatie en onderzoeksresultaten aanleveren.

Meer uit Gezond

Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

7 uur geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

7 uur geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

20 uur geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

1 dag geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

1 dag geleden
Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk breidt het aantal zones in het land uit waar niet gerookt mag worden. Stranden, openbare parken, bossen en de omgeving van scholen worden aan de lijst toegevoegd. De Franse minister van Gezondheid Aurélien Rousseau heeft dit dinsdag bekendgemaakt en stelt dat "rookvrije zones de norm zullen zijn".

1 dag geleden
VN onderzoekt rol Nederlandse overheid in PFAS-zaak Chemours

GENÈVE (ANP) - De Verenigde Naties onderzoeken de rol van de Nederlandse overheid in het PFAS-schandaal rond de chemische fabriek Chemours. VN-rapporteur Marcos Orellana, die gaat over giftige stoffen en mensenrechten, heeft Nederland per brief om opheldering gevraagd over het transport van afvalwater uit de fabriek in Dordrecht naar de Chemours-vestiging in het Amerikaanse Fayetteville (North Carolina). Daar zouden mensenrechten worden geschonden van omwonenden van het bedrijf, omdat hun gezondheid in gevaar wordt gebracht.

2 dagen geleden