Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Virus kan zich heel snel in verpleeghuis verspreiden'

'Virus kan zich heel snel in verpleeghuis verspreiden'

ROTTERDAM (ANP) - Het coronavirus kan zich in verpleeghuizen snel verspreiden als het eenmaal binnen is. Waar het in het ene huis lukt om het virus te isoleren, werken dezelfde maatregelen in een andere locatie minder effectief. "Dit laat zien hoe verraderlijk het virus is." Dat zegt een woordvoerster van zorginstelling Laurens in Rotterdam.

Half maart deden de verpleeghuizen in de strijd tegen het virus hun deuren dicht voor familie en ander bezoek. Desondanks melden verpleeghuizen in het land (soms) grote aantallen coronabesmettingen en ook sterfgevallen. Woensdag trok Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (voorheen verpleeghuisartsen) aan de bel en meldde een doorlopende stijging van corona-infecties. Zo zouden er volgens eigen cijfers bijna 1800 vastgestelde coronabesmettingen in verpleeghuizen zijn. Brancheorganisatie Actiz (400 zorgorganisaties voor onder meer ouderen en chronisch zieken) zei dat beeld te herkennen en roept andermaal iedereen op zich aan alle protocollen en richtlijnen te houden. Veiligheid staat voorop voor zowel medewerker als cliënt, is het devies

Verpleeghuizen zien het ziekteverzuim onder personeel toenemen, onder andere door de richtlijnen van het RIVM om thuis te blijven bij klachten. Zorginstelling Florence, met 16 locaties in de regio Haaglanden, zegt nu nog voldoende beschermingsmiddelen te hebben voor de medewerkers, maar maakt zich er zorgen over of dat binnenkort nog zo is. Het verzuim bij Laurens is eveneens wat hoger op locaties waar coronabesmettingen heersen, maar dat is nog steeds op te vangen. Ook hier is nog genoeg beschermingsmateriaal, maar niet voor heel lang, zegt de woordvoerster.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is het nog veel te vroeg om het bezoekverbod in verpleeghuizen te versoepelen, nu blijkt dat in zeker 900 van de ruim 2500 verpleeghuizen besmettingen zijn geconstateerd. Donderdag werd overigens bekend dat de bewindsman de inspectie onderzoek laat doen naar het hoge aantal sterfgevallen in verpleeghuis Leeuwenhoek in Rotterdam en een mogelijke link met het coronavirus. NRC meldde eerder dat het huis na de eerste geconstateerde besmetting te weinig zou hebben gedaan om verdere verspreiding te voorkomen. De Jonge noemt de signalen "serieus" maar vindt het moeilijk te zeggen of de hygiënemaatregelen onvoldoende zijn opgevolgd in het verpleeghuis.

Meer uit Binnenland

Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

2 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

3 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

5 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

6 uur geleden
Kunstenaar Siwani maakt slavernijmonument Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Kunstenaar Buhlebezwe Siwani uit Zuid-Afrika mag een monument over de slavenhandel maken. Dat moet op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag worden geplaatst, niet ver van het Binnenhof. Volgens de gemeente moet het monument "een plek worden waar mensen naartoe willen gaan en zich getroost voelen door erkenning van het slavernijverleden".

6 uur geleden
Meer desinformatie verwacht door kunstmatige intelligentie

DEN HAAG (ANP) - Kiezers zullen door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) veel vaker worden blootgesteld aan desinformatie, onjuiste berichten die bewust zijn gemaakt om mensen te beïnvloeden. Dat verwacht demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). "We moeten ervan uitgaan dat de intensiteit van desinfo de komende periode heel erg gaat toenemen. We ain't seen nothing yet. Dat zal ons op een heel andere schaal druk houden", zei hij in een debat met de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Asielschip tussenoplossing voor vaste opvangplekken 's-Gravendeel

'S-GRAVENDEEL (ANP) - In het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel komt vanaf halverwege mei een schip te liggen om 180 asielzoekers op te vangen. De boot ligt daar tot het einde van het jaar in de haven, dicht bij een asielzoekerscentrum, meldt de verantwoordelijke gemeente Hoeksche Waard. Uiteindelijk is het idee dat de mensen vanaf de boot terechtkunnen in het azc.

7 uur geleden