Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Virus kan zich heel snel in verpleeghuis verspreiden'

'Virus kan zich heel snel in verpleeghuis verspreiden'

ROTTERDAM (ANP) - Het coronavirus kan zich in verpleeghuizen snel verspreiden als het eenmaal binnen is. Waar het in het ene huis lukt om het virus te isoleren, werken dezelfde maatregelen in een andere locatie minder effectief. "Dit laat zien hoe verraderlijk het virus is." Dat zegt een woordvoerster van zorginstelling Laurens in Rotterdam.

Half maart deden de verpleeghuizen in de strijd tegen het virus hun deuren dicht voor familie en ander bezoek. Desondanks melden verpleeghuizen in het land (soms) grote aantallen coronabesmettingen en ook sterfgevallen. Woensdag trok Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (voorheen verpleeghuisartsen) aan de bel en meldde een doorlopende stijging van corona-infecties. Zo zouden er volgens eigen cijfers bijna 1800 vastgestelde coronabesmettingen in verpleeghuizen zijn. Brancheorganisatie Actiz (400 zorgorganisaties voor onder meer ouderen en chronisch zieken) zei dat beeld te herkennen en roept andermaal iedereen op zich aan alle protocollen en richtlijnen te houden. Veiligheid staat voorop voor zowel medewerker als cliënt, is het devies

Verpleeghuizen zien het ziekteverzuim onder personeel toenemen, onder andere door de richtlijnen van het RIVM om thuis te blijven bij klachten. Zorginstelling Florence, met 16 locaties in de regio Haaglanden, zegt nu nog voldoende beschermingsmiddelen te hebben voor de medewerkers, maar maakt zich er zorgen over of dat binnenkort nog zo is. Het verzuim bij Laurens is eveneens wat hoger op locaties waar coronabesmettingen heersen, maar dat is nog steeds op te vangen. Ook hier is nog genoeg beschermingsmateriaal, maar niet voor heel lang, zegt de woordvoerster.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is het nog veel te vroeg om het bezoekverbod in verpleeghuizen te versoepelen, nu blijkt dat in zeker 900 van de ruim 2500 verpleeghuizen besmettingen zijn geconstateerd. Donderdag werd overigens bekend dat de bewindsman de inspectie onderzoek laat doen naar het hoge aantal sterfgevallen in verpleeghuis Leeuwenhoek in Rotterdam en een mogelijke link met het coronavirus. NRC meldde eerder dat het huis na de eerste geconstateerde besmetting te weinig zou hebben gedaan om verdere verspreiding te voorkomen. De Jonge noemt de signalen "serieus" maar vindt het moeilijk te zeggen of de hygiënemaatregelen onvoldoende zijn opgevolgd in het verpleeghuis.

Meer uit Binnenland

Evenementen voorbereid op verwachte hitte

HILVARENBEEK (ANP) - Verschillende festivals hebben voorbereidingen getroffen voor het geval het komend weekend inderdaad erg warm wordt. In meerdere regio's kunnen tropische temperaturen worden bereikt. Op festival Best Kept Secret kan de temperatuur zaterdag stijgen tot liefst 31 graden, meldde Weeronline eerder.

6 minuten geleden
Amsterdammer gebruikt meer water dan gemiddeld

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers gebruiken meer water dan gemiddeld in Nederland. Waternet, dat het waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, meldt op basis van CBS-onderzoek dat Amsterdammers gemiddeld 141 liter water per dag gebruiken. Landelijk is dat gemiddelde 129 liter.

37 minuten geleden
Rijbewijs online verlengen kan in bijna driekwart van gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.

2 uur geleden
NWO reikt dit jaar miljoenenprijzen uit aan vier wetenschappers

DEN HAAG (ANP) - Vier wetenschappers ontvangen dit jaar de 'Nederlandse versie van de Nobelprijs' van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Joyeeta Gupta, Toby Kiers, Bram Nauta en Corien Prins krijgen elk 1,5 miljoen euro. De hoogleraren mogen zelf weten hoe ze dit besteden, zolang het geld wordt ingezet om "de wetenschap te bevorderen".

3 uur geleden
Joran van der Sloot donderdag uitgeleverd aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005, wordt tijdelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof in Peru meldt op Twitter dat de 35-jarige Nederlander donderdag wordt overgedragen aan agenten van de Amerikaanse FBI. Van der Sloot probeerde tevergeefs zijn uitlevering aan te vechten.

7 uur geleden
Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

12 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

13 uur geleden