Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virtuele EU-top op 19 juni moet 'echte’ top voorbereiden

Virtuele EU-top op 19 juni moet 'echte’ top voorbereiden

BRUSSEL (ANP) - De top van Europese regeringsleiders op 19 juni over de EU-meerjarenbegroting en het herstelfonds dat de economie moet aanjagen wordt per video afgehandeld. De virtuele vergadering dient als "grondige voorbereiding" voor een volgende top waarvoor de leiders zo mogelijk in persoon naar Brussel afreizen. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft dat bekendgemaakt via zijn woordvoerder.

Een EU-top in februari over de meerjarenbegroting (MFK) werd afgebroken omdat de leiders niet nader tot elkaar kwamen. Premier Mark Rutte en zijn collega’s uit Denemarken, Zweden en Oostenrijk (de zuinige vier) waren niet bereid tot een MFK dat hoger is dan 1 procent van het Europese bruto binnenlands product (bbp), terwijl veel anderen wel voorstander zijn van een hoger EU-budget.

De Europese Commissie heeft onlangs een aangepast voorstel gepresenteerd, waarin MFK het nog steeds hoger is dan 1 procent van het bbp. Daaraan gekoppeld stelt Brussel een herstelfonds van 750 miljard euro voor, waarvan 500 miljard als subsidies (of giften onder voorwaarden). De zuinige vier zijn daar geen voorstander van. Zij willen dat de nadruk ligt op leningen.

Gewicht

Duitsland en Frankrijk hebben hun gewicht al gezet achter een solidair wederopbouwfonds waar landen die zwaar zijn getroffen door de coronapandemie geld uit kunnen ontvangen zonder terugbetaling. Het idee is dat de EU met de meerjarenbegroting als garantie de kapitaalmarkt op gaat om het geld te lenen. Dat zou in de periode 2028-2058 moeten worden terugbetaald, via Europese belastingen en heffingen of anders door de lidstaten.

De onderhandelingen zullen langdurig en hard zijn, verwachten insiders. Een akkoord kan volgens velen niet worden bereikt als de leiders niet fysiek bij elkaar zijn. De commissie benadrukt keer op keer dat haast is geboden.

Meer uit Binnenland

DNA-onderzoek in Drentse moordzaak levert weer niks op

ASSEN (ANP) - DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak rondom de Drentse 'kofferbakmoord' heeft opnieuw geen resultaat opgeleverd. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond na berichtgeving in De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden. Eerder deden politie en justitie al een DNA-verwantschapsonderzoek in 2019, dat leverde niks op.

1 uur geleden
Aantal klachten over eindexamens voor het eerst boven 300.000

DEN HAAG (ANP) - Het aantal klachten over de eindexamens voor middelbare scholieren ging op dinsdag voor het eerst voorbij de 300.000. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) meldt op de laatste dag van de eindexamens tot nu toe een recordaantal van 302.000 klachten te hebben ontvangen.

2 uur geleden
Nederland aast op meer en gelijkwaardige samenwerking met Afrika

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil op politiek en economisch vlak de samenwerking met Afrika verbreden en verdiepen. Daarbij moet gelijkwaardigheid meer dan voorheen centraal staan tussen Nederland en de Afrikaanse landen, melden de ministers Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer. Nederland moet wat hun betreft "een aantrekkelijke" handelspartner zijn voor de tientallen Afrikaanse landen.

3 uur geleden
Rechter: noodbevel demonstratie Museumplein in 2021 onrechtmatig

AMSTERDAM (ANP) - De politierechter van de rechtbank van Amsterdam heeft bepaald dat het noodbevel dat 20 maart 2021 werd afgegeven voor een demonstratie op het Museumplein onrechtmatig was. Dat is besloten in de zaak van een 48-jarige man uit Den Haag, die werd vervolgd omdat hij tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen weigerde het Museumplein te verlaten nadat hiertoe werd opgeroepen en dus geen gehoor heeft gegeven aan het noodbevel. Hij is vrijgesproken. Zijn advocaat deelt de uitspraak van 12 mei omdat het Openbaar Ministerie (OM) volgens de advocaat nu niet meer in hoger beroep kan gaan.

5 uur geleden
Groningse overheden willen dat Groningenveld per oktober sluit

GRONINGEN (ANP) - Het Groningenveld moet per 1 oktober worden gesloten, vinden de overheden in de provincie over het gaswinningsgebied. Alleen met dat besluit laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zien de veiligheid van de inwoners van Groningen voorop te stellen, aldus de provincie, Groningse gemeenten, waterschappen en de Veiligheidsregio.

5 uur geleden
Arnhem vangt tot 380 extra vluchtelingen op

ARNHEM (ANP) - Arnhem gaat 360 tot 380 extra vluchtelingen opvangen. Dit in reactie op de "toenemende asielcrisis in Nederland", aldus de gemeente dinsdag in een persbericht.

6 uur geleden
Ook laatste opgepakte klimaatactivist A12 op vrije voeten

DEN HAAG (ANP) - De laatste klimaatactivist van Extinction Rebellion die nog vastzat na de blokkade van de A12 in Den Haag zaterdag is vrijgelaten. De man werd dinsdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die besloot dat hij niet langer vast hoeft te blijven. Wel moet de man binnenkort voor de rechter verschijnen, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

6 uur geleden