Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viroloog: niet nodig te stoppen met eten van rundvlees om BSE-koe

Viroloog: niet nodig te stoppen met eten van rundvlees om BSE-koe

HANNOVER/WAGENINGEN (ANP) - Mensen hoeven zich nu geen zorgen te maken over de gekkekoeienziekte (BSE), zegt viroloog Ab Osterhaus. Ook hoeven ze niet te stoppen met het eten van rundvlees, stelt hij. Het ministerie van Landbouw meldde woensdag dat bij een dode koe op een Nederlandse boerderij een vorm van gekkekoeienziekte is geconstateerd die vaker 'spontaan' kan ontstaan bij oudere dieren.

Osterhaus was vanaf eind jaren negentig voorzitter van het comité dat de Europese Unie adviseerde over de aanpak van BSE. Die verspreidde zich toen vanuit het Verenigd Koninkrijk en leidde bij de mens tot een nieuwe variant van Creutzfeldt-Jakob. Door die ziekte sterven de hersencellen in hoog tempo af. Het is inmiddels bekend dat de variant die onlangs in Nederland bij een koe werd aangetroffen dus niet de variant is die vanuit het VK kwam.

Of de 'spontane' variant die de Nederlandse koe had besmettelijk is voor mensen, is volgens Osterhaus niet duidelijk. Maar, zo benadrukt hij, het gaat hier om een individueel en sporadisch geval. Wageningen University & Research liet woensdag weten dat ook nakomelingen van de koe, dieren die hetzelfde voer hebben gegeten en dieren die met het rund opgroeiden, worden opgespoord en gedood.

Door de strenge regels voor monitoring komen zieke dieren sowieso niet in de voedselketen terecht, aldus Osterhaus. In Nederland moeten veehouders, dierenartsen en slachterijen bij verschijnselen van de ziekte een melding maken, waarna het dier wordt onderzocht. Daarnaast moeten gestorven dieren die ouder dan 48 maanden waren, worden getest op BSE. Voor bepaalde geslachte dieren ligt die grens op 24 maanden.

Meer uit Binnenland

Evenveel politiegeweld, vaker bij mensen met 'onbegrepen gedrag'

AMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.

20 minuten geleden
Scholen in Oude Pekela blijven dicht door grote brand

OUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.

44 minuten geleden
Weer drukte op wegen door omrijders wegens afsluiting A12

UTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook op maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.

52 minuten geleden
Paul Haenen in nieuw toneelstuk te zien als Dick Schoof

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.

1 uur geleden
Organisaties willen dat meer daklozen met urgentie woning krijgen

DEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Brand in Didam onder controle, woningen worden gesloopt

DIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op. In het blok woonden 24 mensen.

2 uur geleden
Noordelijke bestuurders pleiten voor financiering van Lelylijn

LEEUWARDEN/GRONINGEN (ANP) - Bestuurders in Noord-Nederland roepen de regeringspartijen op om samen met hen de financiering van de Lelylijn rond te krijgen. In de voorjaarsnota kondigden de partijen aan een deel van de 3,4 miljard euro die gereserveerd was voor de treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, te gebruiken voor andere doeleinden. "Daarmee zetten zij ook een streep door de strategische ontwikkeling van Nederland", schrijven de bestuurders in een opiniestuk in De Telegraaf.

2 uur geleden