Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viroloog Koopmans met WHO-onderzoeksteam in Wuhan aangekomen

Viroloog Koopmans met WHO-onderzoeksteam in Wuhan aangekomen

WUHAN (ANP/AFP) - Het internationale onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronavirus is donderdag in de Chinese stad Wuhan aangekomen. Één van de leden van het onderzoeksteam is de Nederlandse viroloog Marion Koopmans.

Volgens de Chinese staatszender CGTN werden de leden, nadat ze met het vliegtuig bij de stad waren geland, ontvangen door Chinese functionarissen in beschermende kleding.

Koopmans meldde via Twitter dat ze meermalen uitgebreid is getest tijdens de reis naar China: "Alleen al de afgelopen dagen, toen ik naar Azië reisde, ben ik vaker getest dan vorig jaar thuis. PCR's, serologie, temperatuurscans. Absoluut geen speling. Heel anders dan in Europa."

Oorsprong

Koopmans gaat samen met negen andere experts onderzoek doen naar de oorsprong van het virus, dat eind 2019 voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld. Voorafgaand aan hun werkzaamheden zullen de experts eerst twee weken in quarantaine gaan in een hotel. "Na deze twee weken, kunnen we ons verplaatsen en de Chinese experts persoonlijk ontmoeten en verschillende locaties bezoeken", aldus Peter Ben Embarek, de Deense leider van de groep. "Het kan een lange tocht worden voordat we volledig in kaart hebben gebracht wat er is gebeurd. Het idee is om meerdere onderzoeken te doen om hier een beter idee over te krijgen."

Volgens de Chinese regering in Peking bestaat de kans dat hoewel het coronavirus voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld, de herkomst van het virus ergens anders ligt.

Op dit moment geldt in het noorden van China een lockdown, die werd ingevoerd nadat het aantal besmettingen met het Covid-19-virus de afgelopen tijd weer steeg. Eerder bleef het aantal besmettingen in het gebied maandenlang stabiel. De nieuwe lockdown treft ongeveer 20 miljoen mensen.

Donderdag maakte China bekend dat voor het eerst in acht maanden tijd iemand in het land is overleden aan de gevolgen van het virus.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Man die Westermoskee vernielde bracht Hitlergroet

AMSTERDAM (ANP) - Op beelden die de politie heeft verspreid van een man die in december vermoedelijk ramen vernielde van de Westermoskee in Amsterdam, is te zien hoe hij een Hitlergroet brengt. Dit deed hij meerdere malen, aldus de politie. Ook bespuugde hij het gebedshuis in Amsterdam-West en trapte hij tegen het gebouw.

14 minuten geleden
Eerste demonstranten dienen zich aan op Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - De eerste demonstranten hebben zich zondagmiddag tegen 14.00 uur verzameld op het Museumplein in Amsterdam. Onder het mom van 'koffiedrinken' uiten ze hun protest tegen de coronamaatregelen.

18 minuten geleden
Minister blijft voor opening van grotere luchthaven Lelystad

AMSTERDAM (ANP) - Wat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) betreft, gaat de opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad gewoon door, ook al is door de coronacrisis het luchtvaartverkeer drastisch afgenomen. In het tv-programma Buitenhof zei ze dat "we nog niet weten hoe de luchtvaart zich gaat ontwikkelen maar dat we blijven vliegen, staat vast". Bovendien was volgens haar al gepland dat het aantal vluchten op Lelystad langzaam zal groeien nadat het is geopend. Na twee keer uitstel is dat voorzien in november.

32 minuten geleden
Veel politie op de been in Eindhoven en Amsterdam

EINDHOVEN/AMSTERDAM (ANP) - De politie is zondagmiddag massaal aanwezig in de binnenstad van Eindhoven en rondom het Museumplein in Amsterdam. Ze zijn paraat voor demonstraties die mogelijk gepaard kunnen gaan met geweld.

48 minuten geleden
Hugo de Jonge: brand in testlocatie Urk alle perken te buiten

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat de brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond "alle perken te buiten" gaat. "Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders", reageert De Jonge op Twitter.

1 uur geleden
In hele land 3600 boetes en 25 arrestaties voor negeren avondklok

DEN HAAG (ANP) - In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden.

2 uur geleden
Zo'n 100 weggebruikers in Midden-Nederland beboet om avondklok

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op de provinciale wegen in Midden-Nederland iets minder dan honderd boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Die gold zaterdagavond vanaf 21.00 uur voor het eerst vanwege het coronavirus.

2 uur geleden