Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viroloog Koopmans: eerst twee weken in quarantaine in China

Viroloog Koopmans: eerst twee weken in quarantaine in China

ROTTERDAM (ANP) - De internationale experts van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO die de oorsprong van de coronapandemie gaan onderzoeken in China moeten na aankomst eerst twee weken in quarantaine. "Ik heb zin in de missie, maar wat minder zin in de quarantaine", zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans, een van de onderzoekers.

Maandag werd bekend dat het tienkoppige team donderdag in China zal aankomen. Het team zou aanvankelijk begin januari arriveren, maar de komst werd uitgesteld omdat Peking weigerde toestemming te verlenen.

"Ik ben blij dat we kunnen vertrekken, we zijn er klaar voor. We gaan eerst, ieder vanuit onze eigen hotelkamer, twee weken online door met het werk waar we al mee bezig zijn. Daarna is het plan om face-to-facecontact te hebben met onze Chinese collega's. Dan bespreken we wat we allemaal precies willen bekijken", vertelt de hoogleraar van het Rotterdamse Erasmus MC.

Eerste uitbraak

Deze eerste missie is volgens haar vooral gericht op het begin van de eerste uitbraak en wat daarvan inmiddels allemaal bekend is en wat niet. "Er zijn allerlei studies door deze en gene gedaan maar die informatie is nog niet echt goed bij elkaar gelegd. Dus daar beginnen we mee en kijken we wat we daarvan kunnen leren", aldus Koopmans. "Het is een start, ik denk dat we nu niet moeten verwachten dat we dit in een bezoek even allemaal oplossen, dat zou heel erg onwaarschijnlijk zijn", vervolgt ze.

De onderzoekers blijven naar verwachting ongeveer een maand in China.

Politiek ligt het onderzoek naar de herkomst van het virus erg gevoelig. Zo hebben de Verenigde Staten de Chinese autoriteiten verweten niet transparant te zijn geweest over de oorspronkelijke uitbraak.

Meer uit Binnenland

Groningers tien jaar na aardbeving Huizinge de straat op

HUIZINGE (ANP) - Omdat de problemen van de gaswinning nog altijd "onverminderd groot" zijn, gaan Groningers dinsdag de straat op om aandacht te vragen voor de "ramp in slow motion" in hun provincie. Precies tien jaar na de aardbeving bij Huizinge, met een kracht van 3.6 de zwaarste door gasboringen veroorzaakte beving in Nederland, beginnen Groningse organisaties daarom een actiemaand.

2 uur geleden
Piek coronagolf verder uit zicht, minste besmettingen in 10 weken

BILTHOVEN (ANP) - Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De corona-epidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was.

2 uur geleden
COA verwacht dat 150 mensen bij Ter Apel buiten moeten slapen

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat in de nacht van maandag op dinsdag vanwege de drukte ongeveer 150 mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een COA-woordvoerster liet weten dat er luifels zijn die beschutting kunnen bieden tegen de regen en dat er niet direct noodweer wordt verwacht.

9 uur geleden
Oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor eerst in avond herdacht

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag is met verhalen, zang en een minuut stilte bij het Indisch Monument de oorlog in voormalig Nederlands-Indië voor het eerst in de avond herdacht. Daarmee wilde de organisatie meer mensen de gelegenheid geven erbij te zijn of de herdenking via televisie te volgen. Onder anderen premier Mark Rutte en de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, waren aanwezig. Zij legden na elkaar een krans.

10 uur geleden
Rover wil 'maximale coulance' voor treinuitval Amersfoort dinsdag

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover wil dat de NS en ProRail "maximale coulance" bieden aan reizigers die getroffen worden door de treinuitval rond Amersfoort dinsdagavond. Daartoe zijn de organisaties verplicht, omdat de werkzaamheden "pas zo laat zijn aangekondigd", stelt Rover. Ook moet er snel meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor treinritten op andere plekken in het land.

12 uur geleden
Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

ZOETERMEER (ANP) - De bouwsector gaat in het stikstofgesprek van woensdag met bemiddelaar Johan Remkes nogmaals aandacht vragen voor het plan dat vorig jaar samen met onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland werd gepresenteerd om uit de stikstofcrisis te komen. Daarin staat dat de uitstoot in 2030 met zo'n 40 procent verminderd moet zijn, waar het kabinet nu werkt met een halvering. Verder wil een woordvoerder van Bouwend Nederland nog niet veel kwijt over het gesprek, dat ook wordt gevoerd met andere ondernemersorganisaties.

13 uur geleden
Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.

13 uur geleden