Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viroloog Fauci bekvecht met Republikeinse senatoren

Viroloog Fauci bekvecht met Republikeinse senatoren

WASHINGTON (ANP) - De bekende Amerikaanse viroloog Anthony Fauci heeft dinsdag tijdens een hoorzitting in het Congres enkele verhitte woordenwisselingen gevoerd met Republikeinse senatoren. Zo zei Fauci, wiens microfoon nog aanstond na een interactie met senator Roger Marshall, over hem: "Wat een idioot, Jezus Christus."

Aanleiding voor Fauci's verzuchting was de opzichtig vijandige ondervraging door Marshall, die van de 81-jarige Fauci als "best betaalde overheidsfunctionaris'" wilde weten of hij zijn financiën en investeringen wil prijsgeven. Fauci antwoordde dat hij dit al meer dan dertig jaar doet en zei vervolgens: "U bent zo slecht geïnformeerd. Het is buitengewoon."

Fauci was als belangrijkste medisch adviseur van president Joe Biden opgeroepen om in de Senaat te getuigen over de pandemie. Andere opgeroepen topfunctionarissen waren directeur Rochelle Walenksy van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC en Janet Woodcock van de geneesmiddelenautoriteit FDA.

Conservatieve politici hebben Fauci de afgelopen maanden herhaaldelijk aangevallen, onder meer vanwege zijn nadrukkelijke steun voor verplichte mondkapjes, vaccinaties en andere coronamaatregelen. Een van Fauci's luidste criticasters is senator Rand Paul, een corona-scepticus die weigert zich te laten inenten. Tijdens de hoorzitting koppelde Fauci de herhaaldelijke aanvallen van de senator op zijn persoon aan de recente arrestatie van een Californische man die toegegeven heeft dat hij Fauci wilde vermoorden.

Paul hield tijdens de zitting Fauci "als hoofdarchitect" van de Amerikaanse Covid-aanpak verantwoordelijk voor 450.000 doden. Daarop zei de viroloog tegen de Senaat: "Als mensen leugens over mij vertellen, is het niet gek dat mijn leven wordt bedreigd en dat mijn familie en mijn kinderen worden lastiggevallen met obscene telefoontjes."

Maandag zijn ziekenhuisopnames van Covid-patiënten in de VS naar een recordhoogte van 145.982 gestegen, waarmee het eerdere record van ongeveer 142.000 uit januari 2021 teniet werd gedaan. De VS zijn in absolute aantallen het zwaarst door Covid-19 getroffen land ter wereld, met meer dan 840.000 doden.

Meer uit Buitenland

Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

19 minuten geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

1 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

2 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

2 uur geleden
Vluchtelingenraad: burgerdoden schandvlek Israël en bondgenoten

OSLO (ANP) - De Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een internationale organisatie voor hulp aan ontheemden, noemt de vele burgerdoden door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook "een schandvlek op Israël en zijn bondgenoten". Volgens NRC-voorzitter Jan Egeland is "de totale verwoesting van de Gazastrook een van de gruwelijkste aanvallen op een burgerbevolking van onze tijden en onze generaties. Landen die Israël steunen met de levering van wapens, moeten begrijpen dat de burgerdoden schande over ze zullen brengen", aldus Egeland.

2 uur geleden
Topman bevestigt gesprekken over Franse straaljagers voor Saudi's

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië is in gesprek over de aankoop van Rafale-straaljagers uit Frankrijk. Dat bevestigt topman Éric Trappier van Dassault Aviation, dat de gevechtsvliegtuigen maakt, in een gesprek met journalisten. Geruchten over de onderhandelingen gingen in gespecialiseerde media al langer.

3 uur geleden
Emir Qatar valt over houding andere landen: dit is genocide

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft dinsdag in hoofdstad Doha de internationale gemeenschap ervan beschuldigd "de Palestijnen de rug te hebben toegekeerd". Emir Tamim bin Hamad al-Thani noemde in een toespraak tijdens een bijeenkomst van de Gulf Cooperation Council het "een schande" dat het Israël "al twee maanden lang wordt toegestaan deze gruwelijke misdaden te begaan".

3 uur geleden