Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Viroloog: besluit over scholen komt te vroeg

Viroloog: besluit over scholen komt te vroeg

GRONINGEN (ANP) - De Groninger viroloog Bert Niesters vindt het niet verstandig om nu al definitief te besluiten het basis- en voortgezet onderwijs direct na de vakantie te heropenen, gezien de aantallen besmettingen. Hij begrijpt dat het kabinet zorgen heeft over de leerachterstanden die ontstaan bij digitaal onderwijs en dat het te maken heeft met flinke druk van buitenaf. "Maar als dadelijk weer klassen naar huis worden gestuurd en scholen gaan sluiten, moeten we nog eens kijken wat er dán weer gezegd wordt."

"Ik zou zeggen dat het definitieve besluit beter pas aan het einde van deze week zou kunnen worden genomen", vervolgt hij. "De besmettingen nemen nog toe, dat zegt ook de minister, en we moeten ook nog volop boosteren." De viroloog durft zelf geen week vooruit te kijken. "Zeker in de Randstad, met name Amsterdam, zijn er nog veel besmettingen", zegt Niesters. "Men verwacht nog een piek medio januari."

Niesters vraagt zich bovendien af waarom het hoger onderwijs wel gesloten blijft. Hij vindt ook dat er sprake is van een jojo-beleid. "Er is nooit een streefgetal voor het aantal besmettingen waarbij je een beslissing neemt, geen antwoord op de vraag: waar gaan we naartoe?"

De gevolgen van de om zich heen grijpende omikronvariant van het coronavirus mogen dan wat minder ernstig lijken, Niesters vraagt zich toch af wat de gevaren ervan zijn, met name voor senioren. Die zijn over het algemeen kwetsbaarder als ze met corona worden besmet en lopen dus ook meer risico als de besmettingen via de scholen verder toenemen.

Meer uit Binnenland

Huidige ov-chipkaart blijft zeker tot 2025 in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De huidige ov-chipkaart kan naar verwachting in ieder geval tot 2025 gebruikt worden, laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten in een Kamerbrief. De opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, wordt waarschijnlijk volgend jaar in stappen ingevoerd.

1 uur geleden
Lichaam gevonden in Elst is van 57-jarige vermiste man

ELST (ANP) - Het lichaam dat op 23 mei werd gevonden in een woning aan het Colosseum in Elst is van de 57-jarige vermiste bewoner, bevestigt de politie dinsdag berichtgeving van De Gelderlander. De man was sinds september vorig jaar zoek. Vorige maand werd een 56-jarige vrouw uit diezelfde Gelderse plaats opgepakt. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn overlijden en misbruik van zijn persoonsgegevens. Ze zit nog vast.

2 uur geleden
Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.

2 uur geleden
Rijksmuseum Oudheden mag van Egypte niet meer graven in dodenstad

LEIDEN (ANP) - Wetenschappers van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden mogen van de Egyptische oudheidkundige dienst geen opgravingen meer doen in de bekende Egyptische necropolis Sakkara. De Egyptenaren besloten tot de boycot omdat ze al langere tijd boos zijn over de tentoonstelling Kemet, Egypte in hiphop, jazz, soul & funk, bevestigt directeur Wim Weijland na een bericht in de NRC.

2 uur geleden
Eerste claims komen binnen bij NS na storing treinverkeer

UTRECHT (ANP) - De eerste claims zijn inmiddels binnen bij de NS na de grote storing zondag en maandag in het treinverkeer rond Amsterdam. "We verwachten dat er nog veel claims binnenkomen de komende dagen", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Reizigers weten onze klantenservice goed te vinden."

2 uur geleden
Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

3 uur geleden
Cel en taakstraf AZ-aanhanger na supportersgeweld AFAS Stadion

ALKMAAR (ANP) - De politierechter in Alkmaar heeft dinsdag een AZ-aanhanger veroordeeld tot dertig dagen cel, waarvan 22 dagen voorwaardelijk, wegens zijn rol tijdens de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. Daarnaast kreeg de 38-jarige man uit Heerhugowaard een taakstraf van 150 uur.

3 uur geleden