Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virologen zien voors en tegens in dilemma heropening scholen

Virologen zien voors en tegens in dilemma heropening scholen

GRONINGEN (ANP) - Mensen moeten zich "niet met tien dagen lockdown rijk rekenen" en denken dat ze daarna weer alles kunnen doen. Dat zegt de Groninger viroloog Bert Niesters in reactie op de oproep om de scholen per 10 januari te heropenen. Collega Frits Rosendaal uit Leiden noemt de keuze daarvoor een "duivels dilemma".

Het kabinet praat maandag over een heropening van de scholen. Meerdere organisaties, waaronder Unicef en de Kinderombudsvrouw, roepen donderdag op om de scholen in het nieuwe jaar weer te laten beginnen. "Ik denk dat we voor half januari niet veel moeten doen", zegt Niesters echter.

Er zijn voor en tegens aan de heropening, overweegt hij. "Niemand zal bestrijden dat het beter is voor de kinderen. Maar de besmettingen nemen fors toe en voor je het weet worden er weer klassen naar huis gestuurd."

Afwachten

Het is belangrijk om af te wachten wat maandag de data over de besmettingen zijn, maar nog een weekje wachten met de heropening lijkt hem bepaald geen slecht idee, ook omdat de zorg nog steeds vreselijk overbelast is en de besmettingen onder zorgmedewerkers erg toenemen. Het is volgens Niesters nog het beste om zoveel mogelijk het volledig boosteren van in ieder geval alle senioren af te wachten voordat er echt versoepeld wordt.

Ook Rosendaal meent dat het effect van de nieuwe omikronvariant op het aantal ziekenhuisopnames nog even afwachten is. "Omikron heeft nu de overhand in Nederland. Komende weken gaan we de effecten daarvan op de ziekenhuiscijfers zien." 10 januari valt er mogelijk nog nét niet genoeg over te zeggen, al kan data uit het buitenland misschien iets van duidelijkheid geven.

"Ik kan me voorstellen dat het kabinet het risico wil nemen", zegt Rosendaal verder, "vanwege de negatieve effecten van een scholensluiting op kinderen. Maar ik kan me ook indenken dat het nog een weekje wacht. Het is een duivels dilemma." Rosendaal benadrukt dat het dichthouden van de scholen óók voordelig voor kinderen zelf kan zijn. "Het is ook in hun belang dat hun ouders en grootouders niet besmet raken. Wat dat betreft is het niet zo zwart-wit."

Topprioriteit

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe noemt het openen van de scholen een "topprioriteit". Volgens hem zijn er heel veel mogelijkheden, niet alleen dichte of open scholen. "De lockdown was een perfect moment geweest om een plan te maken. Het blijkt wederom niet te gebeuren."

Zo kunnen klassen misschien terug naar school, "maar niet fulltime. Daarnaast is de ventilatie in de klas belangrijk. Ook noemt hij het belang van mondmaskers en preventief testen.

Meer uit Binnenland

Geluidsproblemen verstoren 'EU-examen' Wopke Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.

4 uur geleden
Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

6 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

8 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

10 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

11 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

11 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

11 uur geleden