Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virginia Giuffre blij dat misbruikzaak tegen Andrew mag doorgaan

Virginia Giuffre blij dat misbruikzaak tegen Andrew mag doorgaan

NEW YORK (ANP) - Virginia Giuffre is blij dat de rechter in New York heeft bepaald dat ze haar misbruikzaak tegen prins Andrew mag doorzetten. Dat laat haar advocaat namens zijn cliënte weten aan Britse media.

Giuffre (38) zegt dat de prins haar in 2001 op 17-jarige leeftijd heeft misbruikt. Ze vertelde in 2019 tijdens een interview met de BBC dat ze als tiener naar het Verenigd Koninkrijk was gebracht om seks te hebben met Andrew. Giuffre was toen in het gezelschap van de steenrijke zedendelinquent Jeffrey Epstein, die bevriend was met de zoon van de Britse koningin.

Ghislaine Maxwell, een vertrouwelinge van Epstein, heeft volgens Giuffre gezegd dat "ik voor Andrew moest doen wat ik voor Jeffrey deed". Ze zou zich "ziek" hebben gevoeld toen ze dat hoorde. "Ik had het gewoon niet verwacht van royalty", verklaarde de vrouw, die naar eigen zeggen later op de avond seks had met Andrew in een huis van Maxwell.

Emotionele schade

Giuffre diende vorig jaar een klacht in en eist een schadevergoeding van Andrew vanwege de emotionele schade die ze door het vermeende misbruik heeft opgelopen. De prins probeerde een eventuele procedure te voorkomen. Volgens zijn advocaten heeft Giuffre geen zaak omdat ze in 2009 een deal had gesloten met Epstein.

In die overeenkomst staat dat ze een half miljoen dollar heeft gekregen en in ruil daarvoor geen klachten meer mag indienen tegen Epstein en zijn entourage. De rechter oordeelde woensdag echter dat die overeenkomst geen belemmering vormt en dat Giuffre haar zaak mag doorzetten.

Schikking

Andrew, die alle beschuldigingen ontkent, wordt niet strafrechtelijk vervolgd en kan nog onder een rechtszaak uitkomen. De prins zou bijvoorbeeld kunnen schikken met Giuffre. Al is hij dat volgens ingewijden niet van plan.

Het Britse koningshuis wil niet op het nieuws reageren. Een woordvoerder van Buckingham Palace liet aan de BBC weten geen uitspraken te doen over een juridische procedure die nog niet is afgerond.

Meer uit Buitenland

VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

22 minuten geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

45 minuten geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

1 uur geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

1 uur geleden
Warmste september ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland sinds de metingen begonnen, melden de weerdiensten van deze landen. Het was in alle drie de landen ruim 3 graden warmer.

1 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

2 uur geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

2 uur geleden