Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

In totaal raken 675 mensen hun baan kwijt, wat gelijk is aan 85 procent van het totale personeelsbestand. De overige werknemers worden betrokken bij het afbouwen van de activiteiten van Virgin Orbit, dat gevestigd is in het Californische Long Beach.

De handelsdag stond verder in het teken van nieuwe inflatiegegevens. Voor aanvang van de beurshandel werd bekend dat de favoriete maatstaf voor de inflatie van de Federal Reserve in februari lager uitviel dan verwacht. Een afkoelende inflatie zou de Amerikaanse centrale bank kunnen doen besluiten te stoppen met het verhogen van de rente om de inflatie te beteugelen.

Nasdaq

De Dow-Jonesindex stond aan het einde van de handelsdag 1,3 procent hoger op 33.274,15 punten. De brede S&P 500 klom 1,4 procent tot 4109,31 punten. Techbeurs Nasdaq steeg met 1,7 procent tot 12.221,91 punten. De Nasdaq stevent af op een koerswinst van bijna 15 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Veel Amerikaanse banken sloten een maand vol onrust in de bankensector af met plussen. Zo dikten de grote banken JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs en Bank of America aan tot 1,9 procent. Regionale banken als First Citizens Bank en First Republic Bank lieten plussen zien van tot 4,2 procent.

Tesla klom 6,2 procent. Een Amerikaans hof van beroep oordeelde vrijdag dat topman Elon Musk een tweet uit 2018 moet verwijderen. Daarin suggereerde hij dat Tesla-medewerkers aandelenopties konden verliezen als zij een vakbond zouden vormen. De uitspraak is een nederlaag voor het bedrijf, dat zich nog altijd fel verzet tegen het oprichten van een vakbond.

Micron Technology

Micron Technology behoorde tot de verliezers op Wall Street (min 4,4 procent). De Chinese overheid heeft een onderzoek aangekondigd naar de Amerikaanse chipmaker, die 10 procent van zijn inkomsten uit China haalt. Het land acht het onderzoek nodig om de veiligheid van Chinese netwerken te waarborgen en de nationale veiligheid te handhaven. Micron Technology is een van ‘s werelds grootste producenten van geheugenchips, en heeft aangegeven volledig aan het onderzoek mee te werken.

De euro was 1,0844 dollar waard, tegen 1,0866 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 75,56 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg met 0,6 procent tot 79,77 dollar.

Meer uit Financieel

Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

BRUSSEL (ANP) - Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd. "De interne markt is het alfa en omega van de Europese Unie", volgens Rutte. "Maar deze markt is niet zo competitief als die van de Verenigde Staten."

22 minuten geleden
Slecht weer remt jaarverkoop bier moederbedrijf Bavaria

LIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Palm, Swinckels en Uiltje, had vorig jaar last van het slechte weer in het voorjaar en najaar waardoor er minder bier werd verkocht. Ook de inflatie, verminderde koopkracht en het gedaalde consumentenvertrouwen drukten op de volumes.

23 minuten geleden
Biotechnoloog Pharming hard omlaag op beurs na uitgifte obligaties

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Pharming was donderdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. De onderneming plaatste voor 100 miljoen euro aan obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen. Voor beleggers betekent dit toekomstige winstverwatering, daarom werd het aandeel bijna 10 procent lager gezet. Verder waren chipbedrijven net als een dag eerder uit de gratie, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters vlak tot licht hoger de handel uitgingen.

1 uur geleden
Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

ENSCHEDE (ANP) - Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven.

2 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street voorafgaand aan cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de kwartaalresultaten van de streamingdienst, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. De verwachtingen zijn hooggespannen en kenners rekenen opnieuw op een flinke groei van het aantal nieuwe abonnees.

3 uur geleden
Bundesbank: geen krimp Duitse economie maar lichte groei

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie staat er toch iets beter voor dan verwacht. In plaats van de voorspelde krimp is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een "lichte groei". De centrale bank waarschuwt wel dat een duurzaam herstel van de grootste economie van Europa nog lang niet zeker is.

5 uur geleden
ACM verplicht bedrijven stroomcapaciteit af te staan om congestie

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Dat is een van de maatregelen uit een "breed pakket" dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag heeft gepresenteerd om de problemen rond netcongestie tegen te gaan.

5 uur geleden