Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virgin Galactic wint op Wall Street na succesvolle test

Virgin Galactic wint op Wall Street na succesvolle test

NEW YORK (ANP) - Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic beleefde maandag een koerssprong van ruim 14 procent bij opening van de aandelenbeurzen in New York. Het ruimtevaartschip VSS Unity Galactic maakte zaterdag een succesvolle bemande testvlucht. Daarmee steeg het vertrouwen in het bedrijf van miljardair Richard Branson, dat op korte termijn commerciële ruimtereizen wil aanbieden.

Het ruimtevaartuig, bemand door twee piloten, werd gelanceerd vanuit Spaceport America in New Mexico. De lancering betekende een belangrijke stap voor het bedrijf na eerdere tegenslagen. Een test in december liep niet zoals gepland. In november 2014 kende Virgin de tot nu toe grootste tegenslag toen het vorige model SpaceShipTwo crashte tijdens een testvlucht boven Californië. Daarbij kwam een piloot om het leven.

De graadmeters in New York stonden kort na opening in de plus. De leidende Dow-Jonesindex noteerde 0,4 procent hoger op 34.327 punten en de brede S&P 500 won 0,6 procent tot 4182 punten. Ook techgraadmeter Nasdaq kleurde groen met een winst van 1 procent tot 13.611 punten. De aandelenbeurzen herstelden daarmee iets van de verliezen van de voorbije handelsdagen, vooral als gevolg van inflatievrees.

Belastingverhoging

Patrick Harker, president van de Federal Reserve in Philadelphia zei vrijdag in een interview met The Washington Post dat binnen het stelsel van Amerikaanse centrale banken zo snel mogelijk moet worden gesproken over het afbouwen van het inkoopprogramma van obligaties, waarmee de economie wordt ondersteund. De afbouw moet volgens Harker wel voorzichtig gebeuren om geen schrikreactie op de financiële markten teweeg te brengen.

Verder zou het plan van Amerikaanse president Joe Biden voor de eerste grote belastingverhoging sinds 1993 op steeds meer weerstand stuiten. Mogelijk dat de verhoging iets moet worden afgezwakt om het plan door het Congres te krijgen.

Olieprijzen

Daarnaast gingen de olieprijzen omhoog. Er zijn steeds meer tekenen dat het herstel van de coronacrisis voorspoedig verloopt en daarmee de vraag naar olie groeit. Dit woog op tegen de bezorgdheid over het weer in het leven roepen van de nucleaire overeenkomst met Iran wat mogelijk zal zorgen voor een toename van het wereldwijde aanbod als Iran weer toegang krijgt tot de markten. Volgens Iran zijn er nog wel een aantal stappen te nemen alvorens het tot een akkoord komt.

Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 64,72 dollar. Brentolie steeg 0,7 procent in prijs tot 67,58 dollar per vat. De euro klom tot 1,2219 dollar, van 1,2186 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

28 minuten geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

1 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

1 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

1 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

2 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

3 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

3 uur geleden