Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Virgin Galactic vliegt voor het eerst in 2 jaar richting ruimte

Virgin Galactic vliegt voor het eerst in 2 jaar richting ruimte

TRUTH OR CONSEQUENCES (ANP) - Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Richard Branson, heeft zijn eerste bemande vlucht richting de ruimte in ongeveer twee jaar tijd uitgevoerd. Een vaartuig ging donderdag naar de rand van de dampkring, met zes Virgin-medewerkers als testpiloten aan boord.

Bij Virgin zitten de passagiers in een ruimtevliegtuig dat onder een draagvliegtuig hangt. Samen stegen ze op vanaf ruimtebasis Spaceport America in de staat New Mexico. Na het opstijgen, op ongeveer 13,5 kilometer hoogte, liet het vliegtuig het ruimtevaartuig vallen. De motor ging aan en het toestel steeg naar zo'n 87 kilometer hoogte met ongeveer 3600 kilometer per uur, bijna drie keer de snelheid van het geluid. Op de grens van de ruimte waren de bemanningsleden een paar minuten gewichtloos. Ze zagen de kromming van de aarde en de grens tussen onze planeet en de oneindigheid van het heelal. Daarna keerde het toestel door de zwaartekracht terug naar de aarde.

Volgens Virgin Galactic zijn de testvluchten afgerond met de missie van donderdag. Het bedrijf wil zich nu voorbereiden op de eerste commerciële vlucht, die gepland staat voor eind juni.

Vlucht uit koers

In juli 2021 ging Branson zelf met zo'n raketaangedreven vliegtuig van zijn bedrijf richting de ruimte. De excentrieke zakenman hoopte dat dit het begin van een winstgevend project zou worden. Virgin wilde de tickets naar de ruimte voor enkele honderdduizenden dollars per stuk verkopen. Bij de vlucht van Branson bleek het toestel echter uit koers te zijn geraakt. Daarom lag het ruimtevaartprogramma een tijdje stil.

Branson is verwikkeld in een concurrentiestrijd met SpaceX van Elon Musk en Blue Origin van Jeff Bezos. Zij willen allemaal toeristische vluchten naar de ruimte verkopen. Musk heeft een toeristische rondvlucht naar de maan verkocht aan een Japanse miljardair. SpaceX en Blue Origin zijn daarnaast betrokken bij het ruimtevaartprogramma van de Amerikaanse overheid. Woensdag viel definitief het doek voor een ander ruimtevaartbedrijf van Branson, Virgin Orbit.

Meer uit Buitenland

Israëlische industrieminister ontmoet Saudische collega

DUBAI (ANP/RTR) - De Israëlische minister van Industrie en Economische Zaken Nir Barkat heeft in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gesproken met zijn Saudische collega Majid bin Abdullah al Qasabi. Beiden waren naar de emiraten gekomen voor een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

29 minuten geleden
Boeren naar Brussel voor protest tegen landbouwbeleid EU

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Meerdere konvooien van landbouwvoertuigen met boeren die in Brussel gaan betogen, belemmeren in de ochtendspits het verkeer. De politie heeft aangeraden niet met de auto naar het centrum te komen en er zijn belangrijke verkeerstunnels in de richting van het centrum afgesloten. Verscheidene boerenbonden vinden dat de Europese Commissie geen concrete maatregelen heeft genomen om de problemen van de landbouwsector aan te pakken. Om dat af te dwingen, betogen boeren in België sinds begin deze maand.

36 minuten geleden
Meta lanceert team tegen AI-misbruik bij EU-verkiezingen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

2 uur geleden
Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

2 uur geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

4 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

6 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

6 uur geleden