
Vijlbrief werkt al aan compensatieregeling voor 'zwarte lijst'
DEN HAAG (ANP) - Er wordt nog onderzoek gedaan naar de groep mensen die op de 'zwarte lijsten' van de Belastingdienst stonden, maar toch wordt al gekeken naar een compensatieregeling. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) meldt dit aan de Tweede Kamer.
Mensen die werden opgenomen in de fraudesignaleringsvoorziening (FVS) van de Belastingdienst, kwamen in sommige gevallen niet in aanmerking voor schuldsanering door deze markering. Dit terwijl ze lang niet allemaal daadwerkelijk hadden gefraudeerd. Sommige mensen kwamen na een vermoeden van fraude op de lijst te staan, met alle gevolgen van dien. Met het gebruik van het opsporingssysteem bleek de fiscus bovendien de privacywet te overtreden. Daarom is FSV vorig jaar uitgezet.
De Kamer dringt al enige tijd aan op compensatie voor gedupeerden van de zwarte lijsten. Ook Vijlbrief heeft al eerder aangegeven te zoeken naar "passend herstel" voor de vermoedelijk duizenden gedupeerden. In een brief meldt hij de onderzoeken te willen afwachten voordat hij met echte voorstellen komt. Maar hij wil de Kamer alvast informeren over "de dilemma’s die hierbij spelen aan de voorkant".
Privacy
Vijlbrief vraagt zich bijvoorbeeld af of mensen alleen al moeten worden gecompenseerd voor het feit dat hun privacy is geschonden. "Een vraag hierbij is welke ‘schade’ iemand heeft ondervonden wegens sec de schending van de privacy en welke tegemoetkoming hierbij past", aldus de demissionaire staatssecretaris. "Een tweede vraag is wie hiervoor in aanmerking zou moeten komen." Als iedereen een beroep kan doen, geldt dat ook voor de mensen die wél hebben gefraudeerd.
Verder zoekt Vijlbrief nog naar een manier om onderscheid te maken tussen de groep die met een 'collectieve regeling' goed gecompenseerd worden en met een groep die een specifieke tegemoetkoming nodig heeft. Daarnaast is het de vraag wie de compensatie gaat uitvoeren. De compensatiecampagne van gedupeerden in de toeslagenaffaire verloopt al tijdenlang erg traag en wordt geplaagd door problemen.
Meer uit Politiek
APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.
18 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.
19 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.
22 uur geledenAPELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.
22 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.
22 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".
1 dag geleden