Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

Bij de ceremonie in Kolham zijn onder meer Groningse bestuurders, inwoners en maatschappelijke organisaties aanwezig. Staatssecretaris Vijlbrief spreekt kort tijdens de bijeenkomst. Ook de Groningse 'gasgedeputeerde' Susan Top en Jan Wigboldus, voorzitter van belangenorganisatie het Groninger Gasberaad, nemen het woord.

De Eerste Kamer stemde dinsdag voor de wet die de sluiting van het Groningengasveld regelt. Deze wet maakt officieel een einde aan de gaswinning, die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook veel problemen veroorzaakte in Groningen. Het oppompen van het gas leidde tot aardbevingen en schade aan Groningse huizen. Veel woningen in de provincie moeten worden versterkt omwille van de veiligheid.

Het kabinet ziet het sluiten van de gasputten als een essentiële stap om het vertrouwen van de Groningers terug te winnen. De wet over het staken van de gaswinning gaat vrijdag al in, in plaats van de eerder genoemde datum van 1 mei. Koning Willem-Alexander heeft de wet woensdag ondertekend.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft Groningers opgeroepen vrijdag de provincievlag uit te hangen, om stil te staan bij het "historische besluit" om de gaswinning permanent te stoppen. Net als het Groninger Gasberaad heeft de GBB jarenlang actie gevoerd om de gaskraan dicht te draaien.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

3 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

3 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

4 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

5 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

6 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

6 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

7 uur geleden