
Vijlbrief: ook soepele CO2-taks zorgt voor groene investeringen
DEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing zal ervoor zorgen dat bedrijven meer investeren om de klimaatdoelen te halen, denkt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit). Ook de versoepeling van de regels waarvoor het kabinet heeft besloten om de industrie in de coronacrisis tegemoet te komen, zullen daar niets aan veranderen.
Vijlbrief zelf vindt de CO2-heffing "intelligent vormgegeven". Bedrijven krijgen dispensatierechten, waardoor de industrie naar verwachting in 2024 echt gaat betalen voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), tenzij bedrijven de uitstoot terugbrengen. Maar oppositiepartij GroenLinks vindt dat helemaal niet zo slim, omdat het risico volgens Kamerlid Bart Snels is dat Nederland zo de doelen voor 2030 niet haalt.
Het klopt dat wij in de eerste jaren relatief royaal zijn richting de industrie met de dispensatierechten", zegt Vijlbrief. Maar dat verandert volgens hem "niets aan investeringen van bedrijven op het gebied van CO2-bestrijding". Bedrijven kijken namelijk naar de lange termijn, stelt de bewindsman, en zullen volgens hem rekening houden met de gevolgen vanaf 2024 als ze de uitstoot niet flink verlagen.
De CO2-uitstoot moet in 2030 met bijna de helft zijn gedaald ten opzichte van 1990. Mogelijk wordt het reductiedoel nog bijgesteld naar 55 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de industrie vorig jaar verantwoordelijk voor bijna een derde van de uitstoot van broeikasgassen als CO2.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer draait een voorgenomen bezuiniging van bijna 24 miljoen euro op de nationale parken terug. Een wijzigingsvoorstel van Volt-Kamerlid Marieke Koekoek kon op een Kamermeerderheid rekenen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die onderwijsminister Eppo Bruins oproept om de bezuiniging op de onderwijskansenregeling te heroverwegen. De NSC-minister moet buiten de onderwijsbegroting naar geld zoeken om de regeling te behouden.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer trekt 75 miljoen euro uit om het cellentekort te verkleinen en betaalt dit uit een geldpotje dat eigenlijk is bedoeld voor de oprichting van een constitutioneel hof. Een meerderheid steunt het wijzigingsvoorstel hierover van D66, waaronder NSC. Op aandringen van NSC is in het coalitieakkoord een hof beloofd dat wetten gaat toetsen aan de grondwet. Maar de toekomst hiervan is onzeker geworden na de val van het kabinet.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil meer informatie van minister David van Weel van Asiel en Migratie en premier Dick Schoof over de strafbaarstelling van illegaliteit voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Pas daarna gaat de Tweede Kamerfractie weer in gesprek of ze voor of tegen gaan stemmen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet niet donderdag, maar op een later moment stemmen over de zogeheten Wet versterking regie volkshuisvesting. Dat stelt woningcorporatiekoepel Aedes, in navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die woensdag met een soortgelijke oproep kwam. Volgens de branchevereniging van woningcorporaties moet de Raad van State eerst beoordelen wat de gevolgen zijn van een wijzigingsvoorstel over statushouders dat dinsdag werd aangenomen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stemming over de strenge asielwetten is uitgesteld van donderdagmiddag naar de late avond. Dat komt doordat SP'er Michiel van Nispen heeft aangevraagd om hier hoofdelijk over te stemmen, bevestigt hij na berichtgeving van RTL Nieuws. Het Kamerlid vindt het passend dat voor zulke ingrijpende wetten elk Kamerlid zich voor of tegen uitspreekt, in plaats van per partij te stemmen.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.
22 uur geleden