
Vijlbrief: Nederland moet waken voor zelfgenoegzaamheid
BRUSSEL (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) waarschuwt voor het risico van "insluipende zelfgenoegzaamheid in de politiek" nu Nederland vooralsnog economisch relatief ongeschonden blijft door de coronacrisis, met lage werkloosheid en weinig faillissementen. Vijlbrief verwijst naar Duitsland, waar de regering al een tijdje achterover lijkt te leunen. "In het Duitse coronaherstelplan zijn de echte economische hervormingen vrij beperkt", vindt Vijlbrief.
De EU-ministers van Financiën keurden dinsdag het herstelplan van Duitsland en nog elf andere lidstaten goed. Het land krijgt daarmee groen licht voor 25,6 miljard euro aan subsidies uit het Europese coronaherstelfonds. Dat zetten de regeringsleiders vorig jaar middenin de pandemie in recordtempo op om de economische groei in de EU te stimuleren. Het moment werd op aandringen van vooral premier Mark Rutte ook aangegrepen om landen te dwingen structurele zwaktes aan te pakken en te hervormen in ruil voor de EU-steun.
Al jaren ontvangen de lidstaten specifieke aanbevelingen (CSR’s geheten) van de Europese Commissie om bijvoorbeeld hun arbeidsmarkt of belastingstelsel te hervormen. "Maar het probleem is dat er geen drukmiddel was om dat ook echt te laten gebeuren", zegt Vijlbrief. Daar komt verandering in door de gespreide uitbetaling van de coronasteun, die nu wordt gekoppeld aan het halen van de afgesproken hervormingen.
Nieuwe regering
Ook Den Haag zal daar straks aan moeten geloven. Nederland is, naast Bulgarije, het enige EU-land dat nog geen herstelplan in Brussel heeft ingediend omdat dit wordt overgelaten aan een nieuwe regering. "Bij het maken van het regeerakkoord kijken we natuurlijk ook met een schuin oog naar onze CSR’s", aldus Vijlbrief. Volgens de D66’er gaat het in Nederland bijvoorbeeld om het verkleinen van de verschillen tussen vaste en flexibele banen en de bijbehorende beloning. Ook de woningmarkt moet worden aangepakt en de commissie is bezorgd over de hoge schulden van huishoudens.
De ministers keurden nu dus twaalf herstelplannen goed, voor in totaal ruim 392 miljard euro. Italië is met 191,5 miljard aan subsidies en goedkope leningen de grootste ontvanger. Voor Nederland zit er 6 miljard aan giften in de pot.
"De goedgekeurde plannen zien er op papier prachtig uit", zegt Vijbrief. Nu komt het aan op het uitvoeren van en toezicht op alle maatregelen. In Brussel heeft hij bij zijn EU-collega’s aandacht gevraagd voor het toezicht op de rechtsstaatregels die landen moeten respecteren en waarop sommige landen in hun CSR’s ook worden aangesproken. "Ik heb wel zorgen over een aantal lidstaten", zegt hij. "De rechtsstaat is de fundering van een goed functionerende economie."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
15 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
1 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
1 uur geledenGENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
3 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
4 uur geleden