Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief: Nederland moet waken voor zelfgenoegzaamheid

Vijlbrief: Nederland moet waken voor zelfgenoegzaamheid

BRUSSEL (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) waarschuwt voor het risico van "insluipende zelfgenoegzaamheid in de politiek" nu Nederland vooralsnog economisch relatief ongeschonden blijft door de coronacrisis, met lage werkloosheid en weinig faillissementen. Vijlbrief verwijst naar Duitsland, waar de regering al een tijdje achterover lijkt te leunen. "In het Duitse coronaherstelplan zijn de echte economische hervormingen vrij beperkt", vindt Vijlbrief.

De EU-ministers van Financiën keurden dinsdag het herstelplan van Duitsland en nog elf andere lidstaten goed. Het land krijgt daarmee groen licht voor 25,6 miljard euro aan subsidies uit het Europese coronaherstelfonds. Dat zetten de regeringsleiders vorig jaar middenin de pandemie in recordtempo op om de economische groei in de EU te stimuleren. Het moment werd op aandringen van vooral premier Mark Rutte ook aangegrepen om landen te dwingen structurele zwaktes aan te pakken en te hervormen in ruil voor de EU-steun.

Al jaren ontvangen de lidstaten specifieke aanbevelingen (CSR’s geheten) van de Europese Commissie om bijvoorbeeld hun arbeidsmarkt of belastingstelsel te hervormen. "Maar het probleem is dat er geen drukmiddel was om dat ook echt te laten gebeuren", zegt Vijlbrief. Daar komt verandering in door de gespreide uitbetaling van de coronasteun, die nu wordt gekoppeld aan het halen van de afgesproken hervormingen.

Nieuwe regering

Ook Den Haag zal daar straks aan moeten geloven. Nederland is, naast Bulgarije, het enige EU-land dat nog geen herstelplan in Brussel heeft ingediend omdat dit wordt overgelaten aan een nieuwe regering. "Bij het maken van het regeerakkoord kijken we natuurlijk ook met een schuin oog naar onze CSR’s", aldus Vijlbrief. Volgens de D66’er gaat het in Nederland bijvoorbeeld om het verkleinen van de verschillen tussen vaste en flexibele banen en de bijbehorende beloning. Ook de woningmarkt moet worden aangepakt en de commissie is bezorgd over de hoge schulden van huishoudens.

De ministers keurden nu dus twaalf herstelplannen goed, voor in totaal ruim 392 miljard euro. Italië is met 191,5 miljard aan subsidies en goedkope leningen de grootste ontvanger. Voor Nederland zit er 6 miljard aan giften in de pot.

"De goedgekeurde plannen zien er op papier prachtig uit", zegt Vijbrief. Nu komt het aan op het uitvoeren van en toezicht op alle maatregelen. In Brussel heeft hij bij zijn EU-collega’s aandacht gevraagd voor het toezicht op de rechtsstaatregels die landen moeten respecteren en waarop sommige landen in hun CSR’s ook worden aangesproken. "Ik heb wel zorgen over een aantal lidstaten", zegt hij. "De rechtsstaat is de fundering van een goed functionerende economie."

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

5 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

7 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

14 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

17 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

19 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden