Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief namens kabinet: Groningers hadden altijd gelijk

Vijlbrief namens kabinet: Groningers hadden altijd gelijk

GARMERWOLDE (ANP) - "De Groningers hadden altijd gelijk." Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief namens het kabinet in een eerste reactie op het verslag van de parlementaire enquĂȘtecommissie die het gasdossier onderzocht. Het belangrijkste is dat het leed van Groningers moet worden erkend, zegt de bewindsman.

"Politieke zaken", zoals de vraag of het kabinet moet opstappen, zijn volgens hem nu niet aan de orde. "Vandaag gaat het over Groningen", zei Vijlbrief in Garmerwolde, waar hij samen met Groningers in een buurthuis naar de presentatie van de enquĂȘtecommissie heeft gekeken. De bevindingen van die commissie zijn "heel ernstig", en de staatssecretaris voelt naar eigen zeggen schaamte vanwege de omgang van de overheid met Groningers.

Wel ziet hij het rapport als een "steuntje in de rug" om meer te doen voor de inwoners van het aardbevingsgebied.

Andere leden van het kabinet wilden na afloop van het kabinet niet reageren op het rapport. Zij verwezen naar Vijlbrief, die zelf de media ook slechts kort te woord stond. Het kabinet zal later uitgebreid reageren. Dat zal niet te lang duren, beloofde Vijlbrief.

Meer uit Politiek

Ministerie weet nog niet hoe Rutte stikstofaanpak wil versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Landbouw gaat ook na de aankondiging van het kabinet van vrijdagavond gewoon door met de bestaande stikstofaanpak. Het departement zegt nu nog niet te weten wat de premier voor ogen heeft als hij spreekt van een versnelling van de aanpak.

24 minuten geleden
Bouw hekelt 'krampachtig' kabinet, wil snel begin uitkoop boeren

AMSTERDAM (ANP) - Bouwend Nederland vindt dat het kabinet in het stikstokdossier "onnodig krampachtig reageert" op de monsterzege van de BBB bij de Provinciale Staten-verkiezingen. "Niets staat het kabinet in de weg om te doen waar al lang en breed draagvlak voor is. Ook de BBB is niet tegen de vrijwillige uitkoop van piekbelasters. Dus kabinet, kom zo snel mogelijk met een woest aantrekkelijke regeling en ga uitkopen", zegt een woordvoerder.

1 dag geleden
Farmers Defence Force: Rutte schuift vooruit en doet niets

DEN HAAG (ANP) - "Rutte schuift de stikstofproblematiek vooruit en doet niets. Je kunt er heel weinig mee." Zo reageert Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) zaterdag op de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. "Iedereen zit nu vast", stelt ze.

1 dag geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 dag geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

1 dag geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

1 dag geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

1 dag geleden