
Vijlbrief houdt zich op de vlakte over arbitragezaak tegen Staat
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) heeft de Tweede Kamer dinsdag laten weten dat oliemaatschappijen ExxonMobil en Shell een arbitragezaak tegen de Staat zijn gestart. De bedrijven hebben dit op 4 december in een brief aan Vijlbrief laten weten, schrijft de staatssecretaris. De bedrijven willen worden gecompenseerd voor het gas dat ze niet meer in Groningen mogen winnen.
Op 11 december heeft Vijlbrief van het onafhankelijke Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) het formele verzoek tot het starten van een arbitrage ontvangen.
De partijen hebben in 2020 een poging gedaan om tot gezamenlijke arbitrage te komen, maar "dat is niet gelukt", brengt Vijlbrief de Kamer in herinnering. Daarna hebben "langdurige en intensieve gesprekken op verschillende niveaus plaatsgevonden met Shell en ExxonMobil over nieuwe vervangende afspraken". Ook die zijn op niets uitgelopen.
Eenzijdig
De oliemaatschappijen zijn nu een eenzijdige arbitrage gestart. Zij vinden dat de Staat eerdere akkoorden tussen de Staat en Shell en ExxonMobil "in verschillende opzichten heeft geschonden".
Beide bedrijven blijven ondanks de gestarte arbitrage zich inzetten voor "een alomvattend finaal akkoord", schrijven zij aan Vijlbrief.
Vervangende afspraken
De staatssecretaris reageert daar in zijn Kamerbrief zuinigjes op. "Het kabinet beziet hoe deze stap van Shell en ExxonMobil zich verhoudt tot de eerder genoemde gesprekken over nieuwe vervangende afspraken voor de bestaande overeenkomsten met Shell en ExxonMobil."
Vijlbrief zegt toe de Kamer op de hoogte te houden van het verloop van de arbitrageprocedure.
Als de Staat de arbitrage verliest, kan dat miljarden kosten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen PVV en VVD nemen er geen genoegen mee dat het kabinet de Nederlandse Loterij in overheidshanden wil houden. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën, NSC) liet vorige week weten dat privatisering nu niet haalbaar is, een besluit dat volgens deze partijen "veel vragen" oproept.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken veroordeelt de schietpartij in de Amerikaanse hoofdstad Washington, waarbij twee Israëlische ambassademedewerkers zijn gedood. De NSC-bewindsman zegt geschokt te zijn door de aanval en hij steunt de Verenigde Staten in het onderzoek.
2 dagen geledenBEIJING (ANP/RTR) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft tegen zijn Chinese collega Wang Yi gezegd dat Nederland en de Europese Unie met China willen werken aan "de grote wereldwijde opgaven". De NSC-minister hoopt zijn bezoek te gebruiken om met China te praten over onder meer de klimaatopgave, de energietransitie en vrouwenrechten. Veldkamp zei ook dat premier Dick Schoof later dit jaar nog naar China wil.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het is volgens staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) een politieke keuze om geen geld vrij te maken om te voldoen aan Europese normen voor de toegankelijkheid van scholen. In een debat zei ze dat daar geen geld voor is en op een vraag van Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA bevestigde Paul (VVD) dat ze wel middelen vrij kan maken, maar ervoor kiest dat niet te doen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) overweegt om de vrijstelling van de leerplicht in te trekken voor kinderen van wie de ouders vinden dat er geen scholen in de buurt zijn die bij hun levensopvatting passen. Nu het Openbaar Ministerie niet meer gaat handhaven op kinderen die zonder vrijstelling thuiszitten, denkt Paul aan het aanscherpen van de regels.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema is hard gebotst met de Tweede Kamer, omdat zij volgens de meeste partijen de "doorgeschoten commercialisering in de zorgsector" niet wil stoppen. Onder aanvoering van haar eigen partij PVV wil een meerderheid dat investeerders die uit zijn op snelle winsten worden verbannen uit de zorg. De Kamer heeft al meerdere moties aangenomen die het kabinet oproepen deze zogeheten private equity (PE) te verbieden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Compensatie voor woningcorporaties is voor NSC een "voorwaarde" om een huurbevriezing voor twee jaar te steunen. Dat heeft NSC-Kamerlid Merlien Welzijn gezegd in een debat over volkshuisvesting. Die compensatie moet er zo uitzien dat het doel blijft staan om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, waarvan ongeveer een derde sociale huur, aldus Welzijn.
3 dagen geleden