Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijlbrief houdt schadeaanpak Groningen nog eens tegen het licht

Vijlbrief houdt schadeaanpak Groningen nog eens tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.

Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) toegezegd in het debat over de uitkomsten van de parlementaire enquête over de aardgaswinning. Kamerbreed zijn er veel zorgen over deze regeling, die bedoeld is om het schadeherstel te versnellen, maar volgens kenners juist tot nieuwe problemen en rechtsongelijkheid kan leiden.

Vijlbrief benadrukt dat nu al bijna alle schades onder de voorgestelde regeling vallen, maar spreekt toch van "een gat in de plannen". Hij erkent dat bij het hanteren van een hogere schadegrens "je geen 98 procent van de gevallen pakt maar 99 procent". Dat betekent automatisch "minder gevallen waarvoor je een speciale behandeling nodig hebt".

Van deur tot deur

De "taskforces" waar Vijlbrief aan denkt, gaan "van deur tot deur om complexe gevallen op te lossen." Hij verzekert dat ze ook "voldoende geld en voldoende mandaat" meekrijgen om dat ook daadwerkelijk te doen. "Dat geld is er", aldus de staatssecretaris. En als dat toch niet voldoende blijkt, "dan geven we gewoon meer geld".

Dat in deze gevallen de oorzaak van de schade wél moet worden vastgesteld, zegt Vijlbrief niet te kunnen veranderen. "Het gaat om hele grote bedragen die uit de staatskas betaald moeten worden." Maar hij benadrukt wel dat ook in deze gevallen "heel anders" gekeken zal worden dan in het verleden. "Geen vijf experts, geen hoger beroep, geen landsadvocaat."

Oude meldingen

Vijlbrief twijfelt nog of ook oude meldingen van schade onder de grens (van 40.000 dan wel 60.000 euro) onder het soepelere regime vallen. Het vraagstuk over terugwerkende kracht is een "dilemma", benadrukt de bewindsman, die hier na de zomer een besluit over verwacht te nemen. Nu wil Vijlbrief de Kamer nog niets beloven uit angst om "in een uitvoeringsmoeras" te stappen. De vergoeding van immateriële schade kan volgens de staatssecretaris wel makkelijker met terugwerkende kracht worden geregeld.

Meer uit Politiek

Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

44 minuten geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

2 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

2 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

2 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

3 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

3 uur geleden